44 článků ze STŘEDY 21.3.2012

Robomedúza

Američtí vědci vytvořili podvodního robota – medúzu s názvem Robojelly, který by prý mohl být tím ideálním zařízením pro pátrací operace pod vodou. I proto, že by mu po dalších inovacích nemuselo nikdy dojít palivo. Jeho zvláštní reaktivní pohyb ve vodě totiž pohání teplo hořícího vodíku.

Levhart v péči doktora

Trápí levharta bolavý zub nebo jiné poranění? To dnes řešili pracovníci děčínské zoologické zahrady společně s veterinářem v expozici levharta mandžuského.

Pod zemou je miesto pre oxid uhličitý

Nový výskum vedcov z MIT ukázal, že v hlbokých soľných akviferoch v USA je dostatok priestoru na uchovanie amerických storočných emisií oxidu uhličitého z uhoľných elektrární. Hoci...

Létající plankton

Malí mořští korýši dokážou vystřelit z vody jako raketa a odletět o kus dál. Unikají tak rybám, které na ně mají zálusk.

První várka tropických kukel je tu!

Do botanické zahrady hl. m. Prahy dorazila první várka kukel tropických motýlů. Letecky z anglického Stratfordu nad Avonou se během zhruba 3 hodin do Troje přemístilo celkem 1.050 kukel téměř 30 druhů motýlů.

Létající plankton

Malí mořští korýši dokážou vystřelit z vody jako raketa a odletět o kus dál. Unikají tak rybám, které na ně mají zálusk.

Americký stíhač pro elektronický boj EA-18G Growler

Letouny určené pro elektronický boj jsou na moderním bojišti téměř nepostradatelnou součástí. O tom jsme se ostatně mohli přesvědčit při koordinovaných leteckých útocích předcházejícím invazi do Íráku. Americké námořnictvo navíc nedávno začalo do výzbroje zařazovat letouny specializované právě k elektronickému boji – EA-18G Growler.