44 článků ze ČTVRTKA 5.4.2012

Ovoce, zelenina či bylinky se dají vypěstovat i na sídlišti

Rajčata pěstovaná na střeše, bylinky z květináčů umístěných na betonových plochách supermarketů nejsou sci-fi, ale běžná realita mnoha západoevropských metropolí. Průkopníky jsou hlavně Berlíňané a obyvatelé Londýna. Takzvané komunitní zahrady se začínají objevovat i v České republice.

Školy v Olomouckém kraji sesbíraly přes 31 tun elektroodpadu

Mateřské, základní a střední školy z Olomouckého kraje zapojené ve školním recyklačním programu Recyklohraní v rámci podzimní sběrové kampaně odevzdaly 31 060 kg vysloužilých elektrospotřebičů. Nejlepších výsledků dosáhly ZŠ a MŠ Kolšov, okres Šumperk, ZŠ a MŠ Bušín, okres Šumperk a ZŠ a MŠ Litovel-Nasobůrky. České základní, mateřské a střední...

V děčínské zoo mají dvě nové vlčice

Děčínská zoologická zahrada se dnes rozrostla o dvě nové obyvatelky. Staly se jimi samice vlka eurasijského, které přicestovaly ze Zoo Praha. Pětileté a šestileté vlčici bude v expozici dělat společnost dvanáctiletý samec.

Virus chrání před lupusem

Virus příbuzný lidskému viru EBV zablokoval autoimunitní onemocnění pokusných myší. Dřívější výzkum přitom naznačoval, že EBV rozvoj autoimunity naopak podporuje. Dr. House by z této aktuality měl radost.

Aliance pro energetickou soběstačnost startuje na čistou energii

Aliance pro energetickou soběstačnost, o.s. je nově vznikající nevládní organizace tvořící komunikační platformu provozovatelů zdrojů obnovitelné energie z oblasti solárních elektráren a projektantů energeticky účinných budov. Cílem Aliance je maximální využití výhod kombinace místních čistých zdrojů energie s vysoce účinnými technologiemi. Proto je její...

Mise vesmírného teleskopu Kepler byla prodloužena až do roku 2016

Teleskop, který se specializuje pouze na hledání extrasolárních planet, bude operovat ještě další 4 roky. Primární mise měla trvat od roku 2009 do letošního listopadu, panel odborníků nicméně NASA doporučil prodloužení jeho mise až do roku 2016. Teleskop pozoruje přes 150 tisíc hvězd a hledá pravidelný pokles jejich záření, který by mohl být způsoben...

NASA prodlouží misi lovce exoplanet - veleúspěšného Keplera

NASA se rozhodla prodloužit provoz vesmírného teleskopu Kepler přinejmenším do roku 2016. Původní rozpočet pro fungování teleskopu, který dosud pomohl odhalit na 2300 potenciálních planet v cizích slunečních soustavách, měl být podle serveru Space.com vyčerpán letos v listopadu.

Geologové se přou o průzkum těžby z břidlic

Ministerstvo životního prostředí má ještě letos v dubnu rozhodnout o tom, zda povolí průzkum těžby zemního plynu z břidlic. Obce a veřejnost se obávají znehodnocení zásob vody. Názorově rozděleni v této věci jsou i geologové. Nejvíc výhrad zaznívá ke způsobu těžby.

Jeseničtí ochranáři obnoví stezku Velká Kotlina

Naučnou stezku vedoucí Velkou Kotlinou v Jeseníkách čeká zásadní změna. Místo je jedním z největších klenotů pohoří, říká se jí botanická zahrada Moravy. Stávající stezka je ale už zastaralá. Ochranáři přírody se ji proto rozhodli zatraktivnit.