9 článků z NEDĚLE 8.4.2012

Evropská automatická loď ATV-3 s pomocí svých trysek vytlačila ISS na vyšší oběžnou dráhu

Krátce po svém příletu k Mezinárodní vesmírné stanici zažehla automatická nákladní loď ATV-3 své dva hlavní motory, aby posunula orbitální komplex na vyšší orbitu. ATV-3 Edoardo Amaldi je zakotvená u jednoho z modulů ISS, Zvezda a je speciálně navržená tak, aby mohla upravovat rychlost a výšku stanice. Při zážehu, který trval téměř 7 minut, byla zvýšena...

ESA a Roskosmos do konce roku podepíší dohodu o spolupráci na misi ExoMars

Na jednání 6. dubna se evropská a ruská strana dohodly na spolupráci při následující evropské misi k rudé planetě. ExoMars v sobě ukrývá hned dvě mise k Marsu, v roce 2016 a 2018, kdy v první části by měla k Marsu doletět orbitální sonda a malý přistávací modul, a ve fázi druhé hlavní část mise, evropské robotické vozítko.

Proč právě Země? Co vedlo ke vzniku vyspělé civilizace na naší planetě

Třetí planeta od Slunce je jako žádná jiná v celém jejím planetárním systému. Má roztavené rotující jádro vytvářející magnetosféru, která brání dopadu záření z vesmíru na povrch, a má také plovoucí litosférické desky, které zajišťují recyklaci materiálu z povrchu a uvolňování energie z roztaveného nitra planety. Kromě toho disponuje na povrchu teplotou,...

Opět neutrina – jedno potvrzení a jedno popření

Pozorování úbytku elektronových neutrin na krátkých vzdálenostech a měření slabého míchání prvního a třetího typu neutrin, které provedl experiment Daya Bay v Číně, byla nyní plně potvrzena jihokorejským experimentem RENO. Naopak experiment ICARUS, umístěný stejně jako OPERA v Gran Sasso, nadsvětelnou rychlost neutrin nezaregistroval.

Osudy bible Václava IV.

Velikonce jsou vrcholem církevního roku a k církvi patří Bible. Málokdo dokáže prostudovat vše, co k této knize patří, a málokdo ví, že se v průběhu staletí obsah Bible mění. I to se dozvíte ve speciálním vydání Monitoru, kdy nahlédneme do mimořádné literární památky českého krále Václava IV.