17 článků z ÚTERÝ 8.5.2012

Černobyl a Fukušima

Nedávno jsme vzpomínali výročí havárie čtvrtého bloku černobylské jaderné elektrárny a také již uplynul více než rok od doby, kdy tsunami zničila elektrárnu Fukušima I. Lze obě události porovnávat? A může Černobyl přispět k představě o budoucím vývoji ve Fukušimě?

Exoplanety z druhého břehu: podivná GD66 b opět na scéně

GD 66 je bílým trpaslíkem, u něhož byla objevena možná planeta… GD 66 je bílý trpaslík, který bychom našli ve vzdálenosti 180 světelných let směrem v souhvězdí Vozky. Jeho hmotnost je odhadována na 0,66 Slunce, což je na bílého trpaslíka poměrně hodně. Připomeňme, že bílí trpaslíci jsou závěrečná stádia ve vývoji hvězdy a předchází jim fáze [...]

Využití dynamického rozptylu světla k měření viskozity

Viskozita je fyzikální veličina udávající odpor kapaliny vůči toku nebo také odpor vůči pohybu těles v kapalině. Tradičně se viskozita stanovuje kapilární metodou, měřením rychlosti pádu kuličky kapalinou nebo pomocí sofistikovanějších rotačních metod na reometech. Hlavní náplní tohoto příspěvku je přiblížení nové metody stanovení viskozity pomocí...

Za vznikem hnědých trpaslíků zbylé hvězdné těsto?

Mezinárodní tým astrofyziků možná odhalil proces, kterým vznikají hnědí trpaslíci. Hnědí trpaslíci jsou považování za „nedodělané“ hvězdy nebo také přechod mezi hvězdami a planetami. Jsou mnohem hmotnější než klasické planety, teoreticky by za hnědého trpaslíka měl být považován objekt o hmotnosti více než 13 Jupiterů. Ale na druhou stranu nemají...

IDEB 2012 – Iveco LMV s dálkově ovládanou zbraňovou stanici ZSRD 07

Na letošním slovenském IDEBu 2012 si mohli návštěvnici prohlédnout pancéřové vozidlo Iveco LMV se slovensko-českou dálkově ovládanou stanicí ZSRD 07. Jde vlastně prakticky o premiéru, neboť dosud byly všechny nakoupené vozidla Iveco LMV (AČR) vybavené norským věžovým kompletem Kongsberg Protector M151. V dnešním článku si tedy ZSRD 07 představíme trochu blíže.

Využití disperzního analyzátoru Zetasizer Nano ZS pro charakterizaci disperzních soustav

S disperzními soustavami se setkáváme běžně v každodenním životě. Nalézají využití v různých oblastech farmaceutického, potravinářského, kosmetického průmyslu. Disperze se rovněž využívají v tonerech a barvách. S tímto širokým rozšířením stoupají rovněž nároky jejich charakterizaci, a s tím spojenou optimalizaci jejich vlastností.

Příběh života

Tentokrát budeme s Michaelem vyprávět nekonečný příběh, který provázel vývoj života celými věky. Příběh biologických pochodů, které život zajišťovaly a řídily miliony let. Vývoj v přírodě dnes nejen pozorujeme, ale také mu i rozumíme a umíme s ním pracovat a rozhodovat o něm. Otázka však zůstává: Jsme způsobilými správci své nabyté schopnosti?

Boje května 1945

Druhá světová válka pro nás oficiálně skončila 8. května 1945. Na území Čech a Moravy však boje probíhaly podstatně déle...

Jak odhalit workoholika

Je dobré, když má člověk rád svou práci. Problém začíná, když nemá rád skoro nic jiného než své zaměstnání a stává se na práci závislým.

Skrytá poselství vědy

Pro sváteční dopoledne jsme pro vás připravili záznam z únorového setkání Českého rozhlasu Leonardo s tvůrci knížky Skrytá poselství vědy v pražské poetické vinárně Viola.

Václav Cílek: Archa Noemova, pohledem geologa

Nedaleko Araratu, téměř na turecko-iránské hranici leží přírodní objekt podobný velké lodi, který je často považován za "Noemovu archu". Vznikl však jako přírodní struktura v rámci velkého sesuvu iniciovaného zemětřesením.

Al-Džáhiz: tisíc let před Darwinem

Charles Darwin nebyl první, kdo přišel s evoluční teorií. Počátky těchto myšlenek lze vysledovat v islámském světě 9. století, před více než tisíci lety.