55 článků z ÚTERÝ 15.5.2012

Tenzidy a jejich vliv na život kolem nás.

Tenzidy jsou nedílnou součástí našich životů. K čemu jsou, co dělají a co způsobují? Pokud se užívají v přiměřené míře a ve správném složení, tak pomáhají, ikdyž některým negativům jejich užívání se nelze úplně vyhnout.

Zvýšení polynenasycených mastných kyselin v křepelčích vejcích

V dnešní době je v rámci propagace zdravé výživy diskutovaným tématem příjem tuků ve stravě. Ženské časopisy doporučují, co nejnižší množství přijatých tuků. Obecně by celkový příjem tuků měl činit max. 30% z celkové příjmu, tedy kolem 60-90g/denně. Podstatné není pouze množství přijatých tuků, ale obsah jednotlivých mastných kyselin.

Historická plachetnice veze luxusní čokoládu – ekologicky!

Historická brigantína, plachetnice Tres Hombres, zakotví v následujících dnech v britském přístavu Portsmouth. Na palubě veze zvláštní náklad: pravděpodobně nejdražší čokoládu na evropském trhu. Plachetnice Tres Hombers, jejíž cesta vedla po vlnách z Karibiku přes New York, Azory, Velkou Británii a konečně do Nizozemí, nese kromě dobrot v podpalubí hlavně...

Nové exoplanety: HD 142 c a HD 159868 c

V odborném tisku se objevilo několik studií, jen jedna však hovoří o nových exoplanetách. HD 142 Anglo-australský vyhledávací projekt představil systém HD 142. Mateřská hvězda je nepatrně hmotnější než naše Slunce. Už v roce 2001 byla u hvězdy objevena exoplaneta o hmotnosti 1,25 Jupiteru, která okolo svého slunce obíhá s periodou 350 dní. K této [...]

Mládětem roku je okapi

Nej… mládětem roku 2012 se v rámci soutěže BabyZOOm 2012 stalo mládě okapi Ebony ze Zoo Dvůr Králové. Rozhodli o tom v době od 1. do 13. května hlasující na facebookové stránce Unie českých a slovenských zoo.

Nemravné skalní umění

Nejstarším příkladem skalního umění možná nejsou jen obrazy zvířat, ale také rytiny ženských genitálií. Pocházejí ze zhrouceného skalního přístřešku v jižní Francii.

Kočkodani zelení už pouze v Zoo Liberec

Jediným chovatelem kočkodanů zelených (Chlorocebus sabaues) v Evropě je v současné době Zoo Liberec! Na začátku května jsme totiž získali ke stávající čtveřici primátů dalších devět jedinců (4 samci, 5 samic) ze zoo v portugalském Lisabonu, která tak definitivně ukončila jejich chov.

Zoo Jihlava: Jarní mláďata kam oko pohlédne

O jarní mláďata není v jihlavské zoo nouze – v africké vesnici se prohání už 6 malých lemurů kata, nosálové červení se radují ze dvou mláďat a surikaty celkem z pěti. Ani plameňáci nezůstávají pozadu. Zahnízdilo celkem 15 párů a všímavější návštěvníci mohou spatřit i první letošní přírůstky.