50 článků z PONDĚLÍ 21.5.2012

V Praze začal festival reSITE. Zažijte město jinak!

Festival reSITE si klade za číl učinit na tento týden z Prahy ideální město k životu. Nabízí umění na ulici, netradiční procházky centrem či cyklojízdy. Festivalu reSITE se různými formami zaměřuje na kvality městského života a veřejných prostor či efektivní územní plánování. Leitmotivem pilotního ročníku festivalu, jehož cílem je představit různé pohledy...

Kirinda odjela na námluvy

Samička levharta cejlonského Kirinda z jihlavské zoo se vydala dnes časně zrána na dalekou cestu – až do singapurské zoologické zahrady. Tam na ni čeká vzácný chovný samec a chovatelé doufají, že si se zkušenou chovnou samičkou padnou do oka.

Zoo Jihlava oceněna v soutěži Bílý slon

Jihlavská zoo získala hned dvě ocenění v soutěži Bílý slon 2012. Z Kunína, kde se ceny ve středu 16. května předávaly, si jihlavští chovatelé přivezli cenu za druhé místo v kategorii „savci“ za odchov mláděte kočkodana Campbellova a 3. místo v kategorii „ostatní“ za odchov hroznýšovců portorických.

Planeta, která se obrátí v prach

Asi 1500 světelných let od nás se nachází exoplaneta, která se zřejmě pozvolna rozpouští v žáru své mateřské hvězdy. Za sebou přitom táhne dlouhý ocas prachu podobný chvostu komety.

Dny japonské kultury a Slavnost květů v plzeňské ZOO

Už tradičně patří třetí květnový víkend v Zoologické a botanické zahradě města Plzně Dnům japonské kultury. Konají se tu od roku 2005. Navazují na vznik v Evropě ojedinělé kamenné japonské zahrady, která je od roku 2004 součástí areálu zoologické a botanické zahrady v Plzni.

Dvě žirafí mláďata ve 12 hodinách

Zoo Praha se v noci na dnešek dočkala hned dvou žirafích mláďat. Večer porodila žirafa Diana, nad ránem ji pak následovala Kleopatra. Obě mláďata jsou samičky, jde o 73. a 74. mládě žirafy Rothschildovy narozené v pražské zoologické zahradě.

Dosušeno

Rok 2002. Vltava zaplavila střed Prahy. V karlínské Invalidovně bylo uloženo na 200 metrů krychlových archiválií. Díky zamražení promáčených svazků na minus 25 °C bylo možné získat čas k postupnému vysoušení a obnově dokumentů. Jako poslední k vysušení zbyly u nás právě historické svazky a archivní materiály Národního technického muzea. Ty totiž vyžadují...

Franklinovy zvonky

Víte, kdo vymyslel potápěčské ploutve, skleněnou „harmoniku“, účinnou pec a zařízení, které měří ujetou vzdálenost? Byl to Bejamin Franklin, jeden ze zakladatelů americké demokratické kultury, a také jako vynálezce bleskosvodu. Michael vám ukáže, jak na to přišel, sestrojí a vysvětlí rovněž Franklinovy zvonečky.

ZOO Dvůr Králové opět spustila Autosafari

O víkendu spustila ZOO Dvůr Králové letní provoz, včetně Autosafari. Pro nás tímto ZOO Dvůr Králové až do podzima pasé. Jak to vydíte vy? Jeli byste se projet do ZOO svým autem, nebo byste si raději dříve pro pěší přístupnou část prošli pěšky a po safari se projeli Safaribusem?