48 článků ze ČTVRTKA 24.5.2012

Zaznamenali starověcí Egypťané periodu zákrytové dvojhvězdy Algol?

...ptají se finští vědci a odpovídají, že ano. Podle mnohých egyptologů oko boha Hora představovalo Slunce. Archeologicky cenný papyrus známý jako Káhirský kalendář ale zmiňuje, že oko opakovaně mění svůj pokojný výraz na rozhněvaný, což pak má neblahý vliv na život lidí. Zobrazují se v této tři tisíce let staré mystické představě cyklické změny jasnosti...

Soutěž BEFFA ocení spojení energetiky a estetiky staveb

V polovině března odstartoval první ročník Building Efficiency Awards 2012 (BEFFA), česko-slovenské soutěže moderních stavebních projektů s výjimečnou energetickou, konstrukční a architektonickou hodnotou. Odborným garantem soutěže je Stavební fakulta VUT v Brně, generálním partnerem je společnost Saint-Gobain a její firmy Isover, Rigips a Weber. Berlínský hotel...

Den s antilopou Derbyho

Návštěvníci pražské zoo budou mít v sobotu 26. května 2012 možnost dozvědět se zajímavosti o antilopě Derbyho a o způsobech, jak se zapojit do ochrany této největší antilopy světa.

Tatu slaví 5. narozeniny

V neděli 27. května se v Zoo Praha koná narozeninová párty. Přidejte se ke gratulantům, kteří popřejí k pátým narozeninám gorilímu samečkovi Tatuovi!

Galapážští drozdi opět v zájmu vědců

Galapážské ptactvo už jednou do historie, alespoň té týkajíc se biologického bádání, vstoupilo. Zdejší pěnkavy proslavila Darwinova evoluční teorie, když si povšiml jejich rozmanitých zobáků. Všechny zásluhy však nepatřili jen pěnkavám, svou roli při tom sehráli také drozdi. A právě ti teď, po 176 letech, zažívají svůj „comeback“ do světa vědecké...

Komunikace s orangutany

V americké Miami se zoologové dorozumívají s orangutany pomocí moderních iPadů. Tyto technologické hračky prý lidoopi milují stejně jako lidé - kreslí na nich a dokáží dokonce rozpoznat i konkrétní znaky. Jak s těmito lidoopy komunikují chovatelé v liberecké zoologické zahradě?

ROZHOVOR: o projektu přírodního co-housingu 9 Pramenů, 2. díl

Včera jsme přinesli první díl rozhovoru s Michalem Martochem o projektu co-housingu 9 Pramenů. Dnes přinášíme dokončení rozhovoru, ve kterém se Michal podrobněji rozpovídá o plánech spolubydlení a představách o budoucnosti. Z webu je jasné, že chcete být maximálně soběstační, zpočátku především s ohledem na plyn a vodu, později i elektřinu, potraviny a ještě...

Páteř podobnou té lidské měl úhoř před 345 miliony let

Několik desetiletí se vědci domnívají, že členěná páteř na pět oddílů je exkluzivní záležitostí suchozemských tvorů. Skotská fosilie ale svědčí o něčem jiném. To, co měli mít až čtvernožci, vzniklo nezávisle i u ryb. A možná ještě dříve, než se první druh živočicha začal batolit po souši.

Top 10 nových druhů za rok 2011

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nových druhů za rok 2011. Najdeme na něm kýchající opice, nepatrné „pekelné červy“ z hlubin Země i orchidej kvetoucí jen v noci.

První cesta do Afriky

Tento týden uplyne 140 let ode dne, kdy se český cestovatel, lékař, etnograf, kartograf a sběratel přírodnin dr. Emil Holub, vydal na svou první cestu do Afriky.

Top 10 nových druhů za rok 2011

Mezinárodní ústav pro výzkum druhů při Arizonské státní univerzitě zveřejnil seznam deseti nejzajímavějších nových druhů za rok 2011. Najdeme na něm kýchající opice, nepatrné „pekelné červy“ z hlubin Země i orchidej kvetoucí jen v noci.