50 článků z PONDĚLÍ 28.5.2012

Fyzikálně-chemické vlastnosti medu

Med je velmi cenný přírodní produkt, a proto dochází z ekonomických důvodů často k jeho falšování. Problematice pravosti medu se věnuje velká pozornost. Pro určování kvality medu jsou stanoveny fyzikálně-chemické požadavky.

Ginkgo biloba – podpora mozkové činnosti

Pro svoje léčivé účinky je extrakt z listů Ginkgo biloba hojně využívanou léčivou látkou na celém světě a vykazuje příznivý efekt na řadu nemocí, jako jsou neurodegenerativní nemoci (Alzheimerova choroba), kardiovaskulární nemoci, nádorová onemocnění, tinitus (ušní šelest), závratě, ztráta paměti, psychiatrické poruchy (schizofrenie), ale také stres. Toto...

HPLC metoda stanovení benzodiazepinů

Stanovení benzodiazepinů, jež jsou v současnosti nejvyužívanější psychofarmaka, je velmi důležité. Nejčastěji využívanou je metoda HPLC ve spojení s hmotnostním spektrometrem. Jak si ale při jejich stanovení mají poradit laboratoře, které sice mají kapalinový chromatogram, ale hmotnostní spektrometr si nemohou dovolit? Řešení nabízí HPLC/UV metoda.

Jak hodnotíme doplňky stravy

Pojem „doplněk stravy“ jasně definuje Zákon č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, v aktuálním znění, který říká, že doplňkem stravy je potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitaminů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním...

Uhlíkaté materiály jako sorbenty olovnatých iontů z roztoku

V dnešní době dochází ke kontaminaci životního prostředí a jeho ekosystémů těžkými kovy. Některé z těchto kovů jsou v malém množství pro živé organismy nepostradatelné, ale ve větších koncentracích bývají jedovaté. Na odstraňování těžkých kovů se používá mnoho metod např.: srážení, obrácená (zpětná) osmóza aj., ale tyto metody mají nízkou...

Včelí med – přírodní koktejl cenných látek

Med je významnou potravinou přírodního sacharidového charakteru, která je vytvářená společenstvím včel medonosných ze sladkých šťáv z nektaru (květový med) nebo medovice (medovicový, lesní med) z živých částí rostlin. Tuto šťávu včely sbírají, přetvářejí a zahušťují obohacením látek z vlastního těla. A z čeho je vlastně med složen?

Komunitní zahrada na pražském Chodově láká další zájemce

Před pár týdny se na pražském Chodově rozjížděl projekt takzvané komunitní zahrady. Zahradničení mezi paneláky nebo přímo v centru města je populární třeba ve Velké Británii či sousedním Německu. Podle úhledných záhonků se mu daří i na pražském Chodově. Zdejšímu kulturnímu centru Zahrada, které propůjčilo své pozemky, se tak pravděpodobně brzo zazelená i...