48 článků ze STŘEDY 30.5.2012

Tranzit Venuše 6. června – díl II. (hra světel a stínů)

Dne 6. června budeme moci spatřit vzácný úkaz – přechod Venuše přes Slunce. V našem miniseriálu se díváme na tranzit Venuše z jiných úhlů pohledu. Je to téma, které se našeho webu dotýká více, než by se dalo očekávat. Přechod Venuše je totiž principiálně shodný z tranzitní metodou, díky které objevujeme a zkoumáme planety mimo [...]

Přečerpávací a solární elektrárny – zajímavá souhra

Německo za slunečného počasí dokáže vyrobit podstatnou část své spotřeby elektřiny v solárních elektrárnách. To tlačí cenu elektřiny na burzách dolů a naopak tak v Německu roste příplatek za obnovitelné zdroje. Na druhou stranu, díky nízké ceně elektřiny přes den mohou přečerpávací elektrárny fungovat ve dvou namísto jednoho cyklu. Přečerpávací elektrárny...

Pouštění žilou v 21. století

Dárcovství krve by mohlo prospět pacientům s metabolickým syndromem. Podle nové studie se již po dvou odběrech zlepší krevní tlak a markery kardiovaskulárních onemocnění.

Využití LIBS pro mapování distribuce prvků v rostlinných vzorcích

Většina analytických metod zjišťujících prvkové složení pevných látek vyžaduje předpřípravu vzorku, jako je např. převod do roztoku. Při takovém postupu však ztrácíme informaci o prostorové distribuci prvků ve vzorku. Potřebujeme-li tuto informaci znát, můžeme využít např. jednu z metod založených na laserové ablaci. Takovou metodou je např. LIBS.

Výstava kaktusů a sukulentů 2012

Ve dnech 3. až 17. června 2012 se bude ve sklenících Botanické zahrady Na Slupi opět konat tradiční výstava kaktusů a sukulentů. Výstavu jako každoročně pořádá Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty UK a Spolek pěstitelů kaktusů a sukulentů.