41 článků z PONDĚLÍ 4.6.2012

Obloha v červnu 2012

Červen je zpravidla počítán mezi letní měsíce. Astronomické léto však začíná teprve v den letního slunovratu. Letní slunovrat letos nastane 21. června v 1 h 9 min LSEČ. 1. června Slunce vychází ve 4 h 56 min LSEČ a zapadá ve 21 h 1 min LSEČ. Den trvá 16 h 5 min. Na konci měsíce, 30. června vychází Slunce ve...

Další krok v boji s HIV

Čeští vědci v časopisu Nature   Pro léčbu pacientů nakažených HIV je obvykle nutná kombinace tří různých látek (inhibitorů), tj. sloučenin blokujících klíčové kroky v životním cyklu tohoto viru. Aby však po čase nezačal být odolný k některé z těchto složek, je třeba hledat stále nové a nové inhibitory. Právě tomu může napomoci práce mezinárodního...

Evropská unie začala zemní plyn považovat za obnovitelný zdroj energie

Britský deník The Guardian přišel se skandálním odhalením. Evropská unie bude nově považovat zemní plyn – fosilní palivo – za rovnocenný s obnovitelnými zdroji energie. Jinými slovy, 80 mld. euro v dotacích půjde nejen do vývoje, výzkumu a stavby solárních a větrných elektráren, ale nově i těch plynových. Zemní plyn a výroba elektřiny ze zemního [...]

Politika EU a biotechnologie

Jarní Francie je po volbě nového prezidenta v ohnisku zájmu a obklopena věncem prognóz jaký bude další vývoj toho či onoho aspektu její politiky. Jenže vývoj obecně nezačíná od nuly, ale je dán předchozí historií a existujícími podmínkami. V případě Francie je otázka, co z toho může nový prezident ovlivnit.

Pražská muzejní noc na vás čeká i ve skleníku

Málokdo z návštěvníků zná skleník Fata Morgana v noci, kdy intenzivněji voní některé druhy rostlin a interiér je plný kuňkání desítek drobných nočních tropických žabek. Tento jedinečný zážitek vám chceme zprostředkovat během Pražské muzejní noci.

Po stopách zmizelého života

Paleobiologie zkoumá fosilizované zbytky organismů a snaží se o rekonstrukci vývoje života a podmínek jeho existence. Jakých metod k průzkumu sedimentů, v nichž se zbytky organismů nacházejí, badatelé využívají, vysvětlil kurátor paleobotanických sbírek Národního muzea Mgr. Milan Libertín.

Prahou proběhly stovky goril, charitativní běh opět přispěl k záchraně ohroženého druhu

Charitativním Během pro gorily se včera Praha už potřetí připojila k dalším evropským metropolím, aby společně podpořily vzácné gorily nížinné ve střední Africe. Stovky běžců s opičími maskami vyrazily ve 14 hodin od Pražského hradu směrem do centra, na náměstí Republiky. Dění na startu i v cíli sledovala redaktorka Evelyna Kulíšková.

Pachové signály mezi heterosexuály, gayi a lesbičkami

Význam pachu při výběru partnera je již známou daností, ba až banální záležitostí. Pro oborníky se debata odehrává spíše na úrovni, které že to látky jsou pro nás tak důležité, že mohou ovlivnit, zda k někomu přilneme a zahoříme láskou snadněji než k jiným.