41 článků z ÚTERÝ 19.6.2012

Elektrický létající kajak FlyNano

Pro zábavu navržený jednomístný letoun z uhlíkatých vláken určený pro start a přistání na vodě se ve své elektrické verzi poprvé vznesl nad jezerem Hepari ve Finsku. Zkušební let se uskutečnil rok po předvedení jeho benzinové verze na letecké show v Německu v roce 2011.

Zcela unikátní lovec exoplanet hlásí první objev

HATSouth je projektem, který nemá v hledání exoplanet obdobu. Jednou z výhod kosmického dalekohledu Kepler je fakt, že může pozorovat vybraný vzorek hvězd prakticky nepřetržitě po dobu 24 hodin denně a 365 dní v roce. Vytvořit podobné podmínky na Zemi pro jeden dalekohled je samozřejmě nemožné z důvodů střídání dne a noci, proměnlivého počasí apod. [...]

Na cestě za tajuplnou Afrikou

Cestovatelská beseda o nejdobrodružnější expedici rodiny Márových do čtyř afrických států (JAR, Namibie, Botswany a Zimbabwe) se uskuteční ve čtvrtek 21. června od 18:00 hodin ve vzdělávacím centru PodpoVRCH.

VIDEO: Portugalsko má první plovoucí větrnou turbínu

Větrná energie je nejrozšířčenějším obnovitelným zdrojem energie. A nyní má šanci svou pozici dál potvrdit. Pobřeží Portugalska se totiž od 16. června může pyšnit světovým unikátem. Plovoucí větrnou turbínou společností Principle Power a Vestas. Revoluční zařízení nese název WindFloat. Jde o plovoucí ponton doplněný o 2MW větrnou turbínu Vestas V80. První...

O důležitosti vzdělávání

V tomto posledním vydání populárně vědeckého magazínu PORT budeme pátrat po významu propracované koncepce vzdělávání – a to v zemi, kde se vzdělávání rozsáhle věnují, Velké Británii.