40 článků ze ČTVRTKA 21.6.2012

Síť CESNET2 je připravena na rychlost 100 Gb/s

V tuzemské národní výzkumné síti CESNET2 proběhlo úspěšné testování přenosu o kapacitě 100 Gb/s. Zkoušky se prováděly mezi uzly Praha a Hradec Králové, a to jak na přímé trase o délce 159 kilometrů, tak na lince vedoucí přes Brno a Olomouc o celkové délce 631,5...

Titul "doktor věd" udělen deseti špičkovým vědcům

Diplomy s titulem „doktor věd“ převzalo ve čtvrtek 21. června 2012 z rukou předsedy AV ČR prof. Ing. Jiřího Drahoše, DrSc., dr. h. c., deset nových nositelů tohoto v současnosti nejvyššího vědeckého titulu v České republice. Slavnostní ceremoniál se konal v sídle Akademie věd ČR na Národní třídě v Praze, v prostorách Knihovny AV ČR. Kromě čerstvě...

Banka vůní vín - novinka na trojské vinici

Věříme, že návštěvníci Vinice sv. Kláry ocení Banku vůní, která vznikla ve spolupráci se sochařem Lukášem Raisem (autorem již celé řady uměleckých děl v zahradě - např. pasoucí se bojleři nad Strání neboli Dva, mohutná Noha, nekonečné potrubí neboli Archimedon, pítko u lesa).

Mládě ledňáka obrovského postavila na nohy cola

O tom, že trpělivost růže přináší, se po třech letech konečně přesvědčili chovatelé děčínské zoologické zahrady. Dočkali se významného odchovu u opeřenců, jež jsou výrazní především svým hlasovým projevem, ozývají se osobitým chechtavým voláním. O kom je řeč? O největších zástupcích čeledi ledňáčkovitých - ledňácích obrovských.

Větrné turbíny jako ptačí gilotiny

Rčení, že všechno zlé je k něčemu dobré, může platit i naopak. Větrné elektrárny okolní přírodu sice neznečišťují, přesto mají vážný ekologický dopad, jehož řešení s rychle rostoucím počtem velkých turbín začíná být urgentní.

Gigapixelový foťák

Spojením téměř stovky optických modulů vznikl fotoaparát s rozlišením, které se počítá v gigapixelech. Prototyp včera představili američtí vědci.

Jogurt starý 7000 let

Keramické střepy poskytly nesporný důkaz o tom, že lidé z prehistorické Sahary dojili svůj dobytek už před 7000 lety. Mléko pravděpodobně nepili, ale vyráběli z něj jogurt.

Český miliardář chce koupit od ČEZU dvě elektrárny

Pavel Tykač, nejtajemnější český miliardář, po patnácti letech veřejně promluvil. Říká, že má velký zájem o koupi dvou elektráren od energetického kolosu ČEZ Počerady a Chvaletice. Prohlásil to v rozhovoru, který vychází ve čtvrteční MF DNES.