43 článků z ÚTERÝ 26.6.2012

Ako ďalej pri financovaní vedy?

Takúto otázku si kládli prítomní na výročnej konferencii Agentúry na podporu výskumu a vývoja za rok 2011, ktorá sa uskutočnila v polovici minulého týždňa.

Cesta k opětnému spuštění jaderných reaktorů v Japonsku

V Japonsku spotřeba elektřiny dosahuje maxima v létě, kdy horké dny s vysokou vlhkostí si vyžadují klimatizaci budov. Proto se právě nyní začíná ještě více projevovat nedostatek zdrojů, který vznikl odstavením všech jaderných bloků. I to je důvodem, proč se alespoň v některých z nich pravděpodobně provoz obnoví. V červenci by se pak měli začít do svých domovů...

Zoo Děčín chystá večerní prohlídku

Máte chuť prohlédnout si zoologickou zahradu po zavírací době a zjistit tak, jak se chovají zvířata, když zoo není plná návštěvníků? Pak si rozhodně nenechte ujít první z večerních prohlídek, kterou na letošní léto přichystala děčínská zoologická zahrada.

Ledňák se má čile k světu!

Mládě ledňáka obrovského, které se nedávno vylíhlo v inkubátoru děčínské zoo a které se podařilo odchovat za pomoci coly, se má čile k světu. Přibralo na váze a každým dnem si žádá větší přísun potravy.

Divizna: vzdělávací projekt úspěšně zakončen

Po úspěšné realizaci projektu SEV DIVIZNA školám naše středisko ekologické výchovy v těchto dnech završuje práce na dalším projektu podpořeném z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost (dále jen OPVK) – SEV DIVIZNA pedagogům.

Jak to bylo kdysi s odpady?

Dokud lidé žili kočovným životem, žádný problém s odpady a s odpadní vodou neměli. To, co nemohli spotřebovat, nebo nechtěli, nechali na místě a odešli.

ARCHA hlásí: obojživelníků o něco víc

Stejně jako v předchozích letech i letos zjara vyrostly v liberecké Lukášovské ulici ve čtvrti Starý Harcov migrační bariéry pro záchranu obojživelníků před koly aut. Tentokrát jsme ale bariéry sledovali s velkými obavami, zda bude vůbec co zachraňovat s ohledem na vývoj populací v minulých letech, kdy se každým rokem snižoval celkový počet přenesených jedinců.

Gorily odjíždějí, sambaři přijíždějí

Transfer dvou mimořádně zajímavých zvířat připravili na začátek léta chovatelé z liberecké zoologické zahrady. Po sedmi měsících, jak bylo předem plánováno, zoo opouštějí gorily nížinné Tadao a Shinda, svůj domov tu naopak najde hned čtveřice silně ohrožených zvířat filipínské fauny – sambaři skvrnití.

V pražské zoo žije dvojník osamělého George

Každý, kdo si chce vytvořit představu o tom, jak vypadal vyhynulý poddruh želvy sloní pintské, by si neměl nechat ujít návštěvu pražské zoo. Poslední jedinec želvy sloní pintské známý jako Osamělý George, který v neděli uhynul na Galapágách, má totiž v Praze dvojníka. Je jím želvák Antonio, o kterém se část odborníků kvůli jeho pozoruhodné vzhledové...

Ovoce a zelenina, vždycky zdravé, vždycky prima

Nebo to tak úplně neplatí? Pochutiny vypěstované na domácí zahrádce jsou totiž trochu jiné „šarže“, než ty v nákupních centrech. Největší zdravotní a hygienická rizika, která můžeme s domáckými výpěstky zažít je, že záhonek v nestřežený okamžik označkoval náš pes, či se pod zelený příkrov podepsal sousedův kocour. V zásadě ale nic, co bychom...

Nová mláďata v Zoo Ostrava

K novým přírůstkům v ostravské zoologické zahradě patří další mláďata ze skupiny přežvýkavých sudokopytníků. V expozici Na statku zatím ve stáji je k vidění mládě tura domácího - jerseyského, v pavilonu afrických zvířat pak mládě antilopy losí. V obou případech se jedná o samičky.