47 článků ze ČTVRTKA 28.6.2012

Mimořádně: historický výzkum atmosféry exoplanety Tau Bootis b

Díky VLT Evropské jižní observatoře byla prozkoumána atmosféra netranzitující exoplanety. Do dnešních dní jsme byli zvyklí na to, že atmosféry byly zkoumány prakticky výhradně u tranzitujících exoplanet. Je to poměrně logické. Metoda spočívá v tom, že se odečte spektrum hvězdy v okamžiku, kdy je planeta před ní, od toho, kdy byla schována za hvězdou. Pokud ale...

Povídání o Antoniovi

Každý, kdo si chce vytvořit představu o tom, jak vypadal nedávno vyhynulý poddruh želvy sloní pintské, by si neměl nechat ujít návštěvu pražské zoo. V Pavilonu velkých savců totiž žije želvák Antonio, kterého část odborníků považovala za želvu pintskou a až genetické testy prokázaly, že patří k jinému poddruhu.

Už dvě hříbata oživila populaci koní Převalského v Mongolsku

Skupina koní Převalského, kterou loni Zoo Praha přepravila do Mongolska, se ve svém novém domově dočkala už dvou hříbat. Deset dnů po klisně Cassovii porodila i Lima a oba malí hřebečci se mají čile k světu. Situace v rezervaci Khomiin Tal, kde se doposud rodilo jen málo hříbat, se tak i díky „pražským“ koním začala lepšit.

Večerní procházky za šelmami

Navštivte zoologickou zahradu po setmění a přijďte se podívat, co dělají zvířecí obyvatelé zoo, když ji opustí poslední návštěvníci! Dozvíte se, jak večer žijí třeba lvi nebo tygři.

Po klonech přicházejí semi-klony

Ke genetickým modifikacím se velká část společnosti staví odmítavě a protože se k jejich přípravě využívá klonování, nevole se obrací i tímto směrem. Čínští vědci si na myších ověřili, že u léčby některých poruch lze místo klonů využít semi-klony. Setkají se se stejným odporem?

Globální ochlazení a první bicykly

Je to jedna z velkých nezodpovězených otázek historie jízdního kola: proč trvalo do roku 1817, než někdo vymyslel stroj podobný draisině, jestliže technologie umožňovala dospět k bicyklu už nejméně 3 500...

Za starý spotřebič volňásek do Zoo v Plzni!

Že jim příroda a životní prostředí nejsou lhostejné, mohou rodiče svým dětem dokázat v sobotu 30. června od 8:00 do 18:00 v plzeňské zoologické zahradě. Každý, kdo odevzdá vysloužilý elektrospotřebič do připraveného sběrného kontejneru společnosti ELEKTROWIN, získá zdarma dětskou vstupenku do zoo.