11 článků z NEDĚLE 6.4.2014

VIDEO: NASA zveřejnila úžasné záběry erupce na Slunci

NASA zveřejnila časosběrné video sluneční erupce, která vypukla ve středu. Odborníci jí klasifikovali jako M6,5 což je zhruba desetkrát menší intenzita, než u těch nejsilnějších erupcí. Přesto se stále jedná o nepředstavitelnou sílu a zejména o neuvěřitelnou a dech beroucí podívanou.

Za kometou na Mars

(2014-04-06 10:07:07) Letos 19. října 2014 proletí poblíž Marsu kometa C/2013 A1 (Siding-Spring). Kometa byla nově nasnímána pomocí Hubblova kosmického dalekohledu.

Embow: L-159 ALCA v akci

Naše letka se spolu s 211. letkou 21. základny taktického letectva Čáslav právě vrátila z dvoutýdenního cvičení Embow ve francouzském Cauzaux, kde jsme testovali účinnost klamných cílů (flare).

Kosmotýdeník 81. díl (31.3. – 6.4.2014)

Právě uplynulý týden byl v oblasti kosmonautiky velice zajímavý a nabitý událostmi. Trvající krize na Ukrajině a její vyostřování i v rámci kosmických vztahů mezi Ruskem a USA, objev podpovrchového oceánu na Saturnově měsíci Enceladu a nebo třeba start evropského snímkovacího satelitu Sentinel-1A. Kosmotýdeník, tedy týdenní souhrn toho nejdůležitějšího, co se...

Svatošské údolí opředené legendami

Z Lokte vede podél řeky Ohře zpevněná cyklostezka. Po přibližně sedmi kilometrech se dostanete do Svatošského údolí, kterému vévodí majestátní žulové skalní masivy - Svatošské skály. Jméno jim dala legenda o Janu Svatošovi, který zradil slib věrnosti víle z řeky Ohře.

Výdobytky modernej medicíny a dôchodcovia na krku ekonomiky

Články, ktoré píšu o predlžovaní života ľudí vyznievajú optimisticky, iné, prognózujúce kolaps dôchodkových systémov, budia obavy. Starší ľudia sa sťažujú, že zvyšovanie veku odchodu do dôchodku ich núti pracovať napriek tomu, že už na svoje zamestnanie nestačia a zamestnávatelia sa ich snažia zbaviť. Kto je vinný?