26 článků z ÚTERÝ 8.7.2014

Klíčem k úspěchu je vnitřní motivace

Když chce člověk shodit nadbytečná kila, naučit se francouzsky nebo zvládnout jízdu na skateboardu, potřebuje k překonání obtíží motivaci. O úspěchu však nerozhoduje jen síla motivace, ale také její zdroj.

Armata: Ruská tanková revoluce v mlze

Zpráv o novém ruském tanku založeném na platformě Armata je pramálo. Polský vojenský magazín Defense24 se pokusil o analýzu současného stavu vývoje. Jisté je, že projekt nového ruského tanku nabírá zpoždění – mluví se o problémech se systémem palby a s pohonnou jednotkou.

Ropné rezervy vydrží ještě 50 let, tvrdí BP Oil

Kolik je v polesí lovné zvěře? Neptejte se myslivce, zeptejte se pytláka. A podobné je to i s velkými ropnými společnostmi. Ti mají mnohem lepší přehled než ekologové a politici o tom, kdy se zásoby ropy stanou skutečně nedostupné. Postupoval tak i magazín USA Today, který oslovil těžařské giganty, aby odhadly své regulérní rezervy „dostupné“ ropy. Odpovědi...

Prokletý systém Gliese 581: obyvatelná planeta byla přeludem

Nějakých 20 světelných let od Země v souhvězdí Vah nalezneme červeného trpaslíka Gliese 581 o hmotnosti a velikosti třetiny Slunce. Od roku 2005 u něj astronomové objevili postupně několik planet. Kolik? No to je dobrá otázka, oficiálně (do včerejška) celkem 5. Na podzim roku 2010 američtí astronomové oznámili objev šesté a sedmé planety s označením „g“ a „f“....

Nevítaní vetřelci: kniha o invazních druzích

Možná si máme chuť přivézt z dovolené nějakou exotickou rostlinku nebo živočicha – podle odborníků to však nemusí být nejlepší nápad. Jaké důsledky to může mít, dokládají na tom, jak se Evropou šíří řada nepůvodních druhů.