18 článků z PÁTKU 11.7.2014

Byl Pelagornis opravdu největším létajícím gigantem všech dob?

Snad všechny sdělovací prostředky v těchto dnech informují o nalezení největšího vymřelého ptáka Pelagornis sandersi. Důvěryhodnost tvrzení má dodávat věta, že byl tak obrovský, že se musel při vzletu rozbíhat z kopce. Pozapomíná se většinou dodat něco o modelování a střízlivějším odhadu, při němž to s Pelagornisem už tak slavně nevypadá. Nehledě na fakt,...

Noční oblohu nad Austrálií rozzářil kus vesmírného odpadu

Ve čtvrtek se nad východní Austrálií objevila ohnivá koule, která zvedla vlnu zájmu díky intenzitě záření, která ji doprovázela. Podle Expertů šlo o třetí stupeň rakety Sojuz, která odstartovala do vesmíru o dva dny dříve. Zbytky, které v atmosféře neshořely a dopadly tak na zem, se zatím nepodařilo najít, žádné škody hlášeny nejsou.

81mm minomety pro Armádu ČR

Ministerstvo obrany ČR nedávno ohlásilo zájem nakoupit 19 nových minometů v ráži 81 mm. Jedná se o standardní minometnou ráži používanou v NATO a v této ráži nalezneme širokou škálu munice. Už jen existence široké palety munice je důvodem pro zakoupení nového typu zbraně.

Řekni, kde ty plasty jsou

V mořích a oceánech končí obrovské množství plastů. Nejnovější analýzy prokázaly, že plných 99 % umělých hmot se z moří záhadně ztrácí.

NÁZOR: Diskutéři všech zemí...

Ano, ani nás v Armádních novinách nenechaly chladnými nenávistné příspěvky pod články o padlých vojácích na největších zpravodajských serverech. V dnešním článku jsme se pokusili vyjádřit náš pohled na ně, i na diskutující, kteří je píšou.

Sbírka pro rodiny čtyř padlých a raněného výsadkáře

Příslušníci 4. brigády rychlého nasazení, 43. výsadkový prapor v Chrudimi a 41. mechanizovaný prapor v Žatci dnem 10. července zřizují jediný transparentní účet na podporu rodin tří padlých výsadkářů 43. výsadkového praporu, padlého příslušníka 41. mechanizovaného praporu a zraněného výsadkáře ze 43. výsadkového praporu.

Do nitra Jupitera a Saturnu prší helium

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku O chování helia v nitru Jupitera a Saturnu jsme již na Science Worldu psali Jupiter a Saturn jsou možná plné kapalného kovového helia Nyní vědci z Lawrence Livermore National Laboratory a University of Illinois v Urbana-Champaign dospívají na základě náročných počítačových simulací stavových rovnic obou...

Indie staví 50MW plovoucí solární elektrárnu

Indická společnost NHPC se připravuje na realizaci prvního velkoplošného projektu plovoucí solární elektrárny. Zařízení o výkonu 50 MW má být plně funkční už v říjnu 2014. Začalo to pilotním programem indického Ministerstva pro nové a obnovitelné zdroje energie (MNRE), které formou dotačních programů zajistilo širokou podporu solárním elektrárnám napříč...

Civilizace: Kouzlo orientu v českém středověku

V Magazínu Leonardo Civilizace jsme se vrátili na hrad Karlštejn. Během léta si můžete návštěvu zpříjemnit nejen noční prohlídkou po stopách skutečných zločinů, které se v jeho zdech odehrály, ale také výstavou orientálních koberců.

Antares zamířil na rampu

Čekání na start soukromé rakety Antares, která by měla k ISS dopravit již třetí zásobovací loď Cygnus bylo dlouhé, ale nyní se zdá, že se konečně chýlí ke svému konci. Nosič společnosti Orbital Sciences Corporation se před několika hodinami vydal na odpalovací rampu, kde podstoupí poslední přípravy před zážehem motoru, který je naplánovaný na sobotní večer...