7 článků ze SOBOTY 26.7.2014

Velký Mehelník: Loupežnický kámen

V lesním komplexu Píseckých hor, východně od vrcholu Velkého Mehelníku, který leží 633 m n.m., můžete vidět zajímavý objekt, označovaný kdysi za obětní kámen. I dnes toto místo přitahuje milovníky záhad.

Úleva. Rusové komunikují s vesmírnou "Noemovou archou"

Ruským expertům se podařilo navázat spolehlivé spojení s ruskou vědeckou družicí Foton-M. Uvedl to mluvčí Institutu medicínsko-biologického výzkumu Oleg Vološin. Aparát, který odstartoval z kažašského Bajkonuru právě před týdnem, nepřijímal řídící povely ze Země a jeho fungování bylo ohroženo.

Civilizace: Seriál o Mistru Janu Husovi

V letošním roce uplynulo 599 let od upálení Mistra Jana Husa. Jaký skutečně byl? Dokážeme správně chápat jeho dílo v kontextu doby? Nejen o tom už byl červencový seriál Magazínu Leonardo Civilizace.

Superpřesné hodiny na ISS se zaměří na Einsteinovu teorii

O tom, že se na Mezinárodní vesmírné stanici dělá věda ze všech možných oborů asi nikdo nepochybuje. Probíhají tu experimenty zaměřené na biologii, kdy jsou cílem pokusů často sami astronauti, dělá se tu materiálové inženýrství, posádky kromě toho fotí povrch Země a takových příkladů bychom mohli najít nespočet. V roce 2016 se k těmto oborům přidá i...