24 článků z PÁTKU 31.10.2014

Vesmírná loď miliardáře Bransona se při testu zřítila

Vesmírná loď SpaceShipTwo miliardáře Richarda Bransona měla při pátečním testovacím letu nehodu. Na palubě byli dva piloti. Kalifornské úřady v souvislosti s incidentem oznámily jedno úmrtí a jedno vážné zranění. Podle agentury AP stroj explodoval za letu po zážehu motorů a spadl v Mohavské poušti.

Součástky z feromagnetických polovodičů

oznámení Tiskového odboru AV ČR Zároveň vedl k objevům nových efektů a nových principů fungování experimentálních mikro-elektronických a opto-elektronických součástek. Vědci z Fyzikálního ústavu AV ČR ve spolupráci s kolegy z Univerzity Karlovy a z Velké Británie zveřejnili široké shrnutí tohoto živého oboru fyziky pevných látek v časopise Reviews of Modern...

C Sword 90 : Nová francouzská stealth korveta

Tento týden proběhla v Paříži každoroční námořní výstava Euronaval 2014. Na výstavě si mohli návštěvníci prohlédnout nejnovější námořní vojenské systémy. Francouzská společnost CMN (Constructions Mecaniques de Normandie) výstavu využila k představení projektu nové stealth korvety C Sword 90.

Tryskové batohy, jak je neznáme

Když se řekne “tryskový batoh” neboli anglicky “jetpack”, většinou si představíme letce ve stříbrné kombinéze, který pomocí tryskových motorů na zádech podniká efektní přelety či vzdušné manévry s řídícími pákami v rukou. Nicméně stejný termín se dnes používá také u urychlovacích jednotek poněkud jiného druhu.

Čínská sonda se vrací domů

Chang'e-5 T1, tedy experimentální čínská sonda určená k nabírání zkušeností s návratem těles od Měsíce už za pár hodin ukončí svou misi. 27. října okolo osmé večer našeho času prolétla okolo našeho věrného souputníka a nabrala kurs směrem k Zemi. Čím je blíže naší planetě, tím silněji na ni působí gravitace a stále ji urychluje. K přistání by mělo...

AeroMobil 3.0

Návštěvníkům Pioneers festivalu ve Vídni Slováci představili prototyp AeroMobilu 3.0

IKEA začíná prodávat solární panely

Když v roce 1943 zakládal švédský obchodník Ingvar Kamprad první prodejnu IKEA, netajil se velkými plány do budoucna. Dnes společnost funguje jako jeden z největších prodejců cenově dostupného nábytku na světě. Současně si IKEA usilovně hájí svou pověst ekologického výrobce pracujícího s přírodními materiály. Už dávno to nejsou jen postele, skříně a psací...

Víte jak pijí hadi a chameleoni?

V královédvorské ZOO mohou milovníci hadů a chameleonů obdivovat například nebezpečné zmije útočnou nebo gabunskou, užovku mandarýnskou či chameleony. V pavilonu Vodní světy patří k novějším "obyvatelům" a sklízejí zasloužený obdiv.

Program stíhačky F-35 Lightning II pokračuje

Americké ministerstvo obrany u amerického výrobce Lockheed Martin objednalo další várku stíhaček F-35 Lightning II. V rámci osmé počáteční výrobní série LRIP 8 (Low-Rate Initial Production 8) Lockheed Martin dodá americkým i zahraničním ozbrojeným silám 43 stíhaček F-35 všech třech verzí.

Česká vláda schválila národní kosmický plán, možná vznikne i česká vesmírná agentura

27. října na jednání vlády došlo ke schválení Národního kosmického plánu, dokumentu, jehož cílem je větší zapojení České republiky do průzkumu vesmíru a jeho ekonomického využití. Plán, který vláda schválila počítá v letech 2014 - 2019 s rozpočtem 80 - 140 milionů korun každý rok a bude podporovat český vesmírný průmysl. Podle návrhu plánu by také mohla...

Další možná supernova ve spirálním rameni galaxie M61

Někdo rád loví vysokou, někdo zase děvčata (na vysoké). Amatérský astronom Koichi Itagaki z japonského města Yamagata ležícím ve stejnojmené prefektuře má úchylku navýsost zajímavou: loví supernovy. A vypadá to, že před několika desítkami hodin narazil na jednu zbrusunovou...

Američanům začala vadit závislost na ruských motorech

Američtí experti bijí na poplach kvůli závislosti kosmického programu USA na ruských raketových motorech, které používají nosné rakety amerických kosmických lodí. Jeden z takových motorů poháněl raketu Antares, která se nedávno zřítila při startu k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).

Berryho paradox: popis čísel slovy

pravidelné páteční „přetištění“ staršího článku Takový předpoklad zní docela rozumně: popis může být prostě to, že vyjmenujeme jednotlivé číslice tak, jak jdou v našem čísle za sebou. Co je na tom zajímavého, respektive kde se zde bere paradox? Dejme tomu, že počet slov v popisu označíme N. Pro každé N pak jistě existují čísla, která se nám do...

Civilizace: Z holičství do žaláře

V Magazínu Leonardo Civilizace navazujeme na cyklus Zapomenuté portréty, který mapuje osudy politických vězňů. Druhý příběh představuje Františka Kuchaře, který byl zatčen v rámci Akce Janovice z důvodu činnosti v ilegální organizaci.

Nový tygr malajský v Praze

V noci ze středy na čtvrtek dorazil do pražské zoo nový samec tygra malajského Johann. Pokud vše půjde dobře, chovatelé spojí Johanna s pražskou samicí Banyou, která zatím neporodila žádné mládě.

V pražské zoo slaví prvoporod

Pražská zoo se dočkala. Poprvé v její historii se narodilo mládě kočky rybářské. Pro samici Oruwu se jednalo o první porod a je dobrou zprávou, že se o své první mládě stará velmi dobře.