29 článků ze ČTVRTKA 11.12.2014

SpinSat testuje nový „digitální“ pohon

Sestrojit ideální chemický pohon pro kosmické lodě je snem mnoha institucí i jednotlivců. Aktuálně krouží okolo naší planety demonstrační zařízení, které má ambice se tomu přiblížit. Stojí za ním malá společnost DSSP (Digital Solid State Propulsion). Zatím své produkty poskytovala spíše armádním složkám, teď došlo i na civilní kosmický program.

Rosetta: Voda na kometě je jiná než pozemská

Výprava Evropské kosmické agentury (ESA) začíná přinášet první zajímavá fakta o historii sluneční soustavy a naší vlastní planety. Zdá se, že voda, která se z komety odpařuje, má jiný obsah deuteria než pozemská. Kde se pak vzaly naše oceány?

F-35 Lightning II pro blízkou pozemní podporu

Zavádění nových stíhaček F-35 Lightning II způsobí doslova revoluci v pojetí vedení leteckých vojenských operací. F-35 se například v americkém letectvu a námořní pěchotě stane hlavní platformou pro zajišťování blízké pozemní podpory CAS (Close Air Support). Úkoly CAS F-35 převezme mimo jiné od vyřazovaných A-10 Thunderbolt II, což vyvolává vášnivé debaty.

Čeští fyzici, matematici a lékaři obohatili světovou vědu

dyž v 50. letech 20. století vznikala Orlická přehrada, působil ve vědeckém týmu Ivo Babuška. Vytvořil matematický model ohřívání hráze během stavby, což umožnilo vyvinout účinnou metodu chlazení a tak zabránit vzniku trhlin v tělese naší největší přehrady. Dnes obdržel, nyní již profesor Ivo Babuška Cenu Neuron za přínos světové vědě. Prof. Babuška se...

Lasery urychlí evropskou komunikaci

V dubnu letošního roku se na oběžnou dráhu vydal špičkový evropský satelit Sentinel 1A. Ten díky své radarové anténě dokáže snímkovat povrch Země bez ohledu na aktuální počasí, oblačnost, nebo denní dobu. Mezi jeho úkoly patří monitorování lodních tras, sledování pohybu ledovců po moři, včetně měření větru a vln. Uplatnění najde i při přírodních...

Plejády a jejich okolí

Tisková zpráva České astronomické společnosti Jednoho dne šel Kristus kolem pekařského krámu. Libá vůně čerstvě upečeného chleba jej uchvátila. Poslal tedy jednoho z učedníků, aby poprosil o bochník. Ovšem lakotný pekař ho vyhnal. Vše viděla dobrá pekařka spolu se svými šesti dcerami a potají mu čerstvý bochník přinesla. Spolu s dcerami se pak dostala na oblohu...

Nečekaná echolokace kaloňů

Kaloni zaskočili vědce systémem, který jim dovoluje hrubou orientaci ve tmě pomocí odražených zvuků. Na rozdíl od echolokace netopýrů jsou zvuky kaloňů slyšitelné lidským uchem a zvířata je vyluzují křídly.

Nečekaná echolokace kaloňů

Kaloni zaskočili vědce systémem, který jim dovoluje hrubou orientaci ve tmě pomocí odražených zvuků. Na rozdíl od echolokace netopýrů jsou zvuky kaloňů slyšitelné lidským uchem a zvířata je vyluzují křídly.