9 článků ze SOBOTY 31.1.2015

Kvantový entanglement na mikročipu

Italští vývojáři postavili výkonný zdroj párů entanglovaných fotonů. Vejde se na mikročip, nespotřebuje moc energie a vyrábí fotony jako na běžícím pásu.

Slovensko směřuje k JAS-39 Gripen

Vzdušné síly Slovenské republiky v blízké budoucnosti s velkou pravděpodobností získají švédské stíhačky JAS-39 Gripen. Podle Martin Glváča, ministra obrany Slovenské republiky, je pronájem švédských stíhaček nejlepší volbou.

Vědci odvolali svůj senzační objev důkazů o vzniku vesmíru

Vědci, kteří loni vzbudili obrovskou pozornost senzačně znějícím objevem důkazů podporujících teorii velkého třesku o vzniku vesmíru, svoje závěry odvolali. Američtí astronomové v nové studii přiznali, že udělali chybu, když svá pozorování interpretovali jako objev gravitačních vln. Z omylu je usvědčila nová data.

Hmotnost Higgsova bosonu změřena s přesností 0,2%

Velký urychlovač částic LHC na francouzsko-švýcarské hranici, respektive spíš pod ní už se pomalu chystá k dalšímu spuštění. Fyzikové by ho měli znovu zapnout začátkem letošního roku. Zároveň ale pořád ještě zpracovávají data, která nasbírali před jeho posledním vypnutím.

Obrovské prstence okolo J1407b

Vedci zistili, že prstence okolo planéty mladej hviezdy J1407 podobnej Slnku, sú neporovnateľne väčšie a hmotnejšie než prstence Saturnu. Tieto prstence, objavené v roku 2012, sú prvé...

Jakou roli hraje v satelitním závodu Greg Wyler?

V dnešním příspěvku se pokusím stručně objasnit pozadí závodů v oblasti vypouštění armády satelitů poskytujících levné internetové připojení. A to prostřednictvím zajímavé osobnosti, která figuruje již nějakou dobu v této oblasti a pokouší se poskytnout internet šířený vzduchem oblastem, kde není možné vést připojení přes dráty. Tou osobu je veřejnosti...