Ostravský superpočítač se bude jmenovat Salomon

tisková zpráva Národního superpočítačového centra IT4Innovations

Jeho výkon převýší současný ostravský superpočítač Anselm téměř dvacetinásobně. S nejnovějšími procesory Intel Xeon a koprocesory Xeon PhiTM bude ostravský superpočítač nejvýkonnější stroj s tímto typem koprocesorů v Evropě.

Jméno, které bylo zvoleno komisí z více než dvou tisíc unikátních návrhů veřejnosti, odkazuje na další ostravskou šachtu a také známého bankéře, jež je pevně spjat s regionem i hornictvím – Salomona Mayera Rothschielda. Autorem názvu je Petr Maršálek z Frýdlantu nad Ostravicí.

„Výběrem jména navazujeme na jméno prvního superpočítače. Chceme tak vyjádřit naši sounáležitost s regionem i jeho průmyslovým odkazem,“ komentuje výběr rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák.

„Malý cluster a velký cluster budou svými jmény kromě ostravských šachet prezentovat i rodinu Rothschieldů – syn Anselm a otec Salomon,“ vysvětluje ředitel Národního superpočítačového centra IT4Innovations Martin Palkovič. „Jméno jsme volili v dostatečném předstihu, aby mohla proběhnout jeho konfigurace do systémů superpočítače,“ doplňuje Martin Palkovič.

Superpočítač bude umístěn v datovém sále v budově Národního superpočítačového centra IT4Innovations. Celkové náklady na výrobu, instalaci a podporu takto výkonného superpočítače činí 274 900 000,- Kč bez DPH.

Doplňující informace:

Technické parametry superpočítače Salomon (Velký cluster)

Řešení SGI® ICETM X bude mít 1 008 výpočetních uzlů s 24192 výpočetními jádry Intel Xeon (Haswell-EP) a 129 TB operační paměti RAM. Bude obsahovat 864 Intel Xeon Phi 7120 koprocesorových karet s 52 704 jádry a 13,8 TB paměti RAM. Disková kapacita bude 2 petabyty a 3 petabyty páskové kapacity pro zálohování. V důsledku této pokročilé technologie bude nový superpočítač schopen poskytnout jak přesnější simulace a modelování, tak i větší objemy zátěže než u předchozího řešení.

IT4Innovations Národní superpočítačové centrum

Národní superpočítačové centrum IT4Innovations realizuje výzkum zejména v oblastech superpočítání a vestavěných výpočetních systémů. Provozuje nejmodernější technologie a služby v této oblasti a zpřístupňuje je českým i zahraničním výzkumným týmům z akademické oblasti i průmyslu. Od svého počátku je součástí mezinárodní sítě superpočítačových center PRACE a členové jeho týmu jsou mezinárodně uznávanými odborníky. Partnery projektu jsou Vysoká škola báňská – Technická univerzita Ostrava, Ostravská univerzita, Slezská univerzita v Opavě, Ústav geoniky Akademie věd ČR a Vysoké učení technické v Brně. V současné době centrum provozuje superpočítač Anselm. Superpočítač Salomon, který bude uveden do provozu v roce 2015, se zařadí mezi sto největších superpočítačů na světě. Vybudování centra IT4Innovations je financováno prostřednictvím Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace, 85% je financováno z prostředků Evropské unie a 15% ze státního rozpočtu České republiky.