3D tisk pomocí včel

Prostorové objekty šité na míru a skládané (tedy vytvářené aditivně, nikoliv „vyřezávané“) se dají vyrábět různě. Záleží víceméně jen na naší libovůli, zda následující technologii budeme pokládat za variantu 3D tisku, nebo naopak za jeho konkurenci.

Výrobce skotské whisky Dewar’s si láhev pro reklamní kampaň na speciální medovou variantu svého nápoje nechal vytvořit 80 000 včelami medonosnými ze Skotské vysočiny. Včely prostě obestavěly plástvemi kostru láhve (ta byla vytvořena alespoň klasickým 3D tiskem), která jim byla dodána. Samozřejmě je bylo třeba patřičným způsobem ošálit, aby si „myslely“, že, jak jim velí instinkt, budují stále úl pro svou královnu. Včely např. plástve staví na vnitřní straně, když ale dostaly šablonu s typickým šestiúhelníkových vzorem, začaly nové plástve přidávat zvenku.
Použita byla i celá řada dalších triků, například královnu bylo třeba držet stranou, aby nezačala klást vajíčka, včely nezačaly voskovou láhev plnit medem atd.

Výroba lahve trvala asi 6 týdnů. Protože včelí dělnice žijí v průměru jen asi měsíc, vystřídaly se při tom dvě kompletní várky včelstev.

Projekt se uskutečnil už v polovině roku 2013, zmínky o něm se však znovu objevily v přehledech zajímavých technologických novinek a kuriozit uplynulého roku. V zásadě by takto mělo být možné vytvořit libovolný tvar, je třeba ovšem dodat příslušnou šablonu.

Zdroj: FastCoCreate.com

Video na YouTube

Poznámky:
- Možná Sherlock Holmes, který přece odešel na odpočinek pěstovat včely, by se mohl bavit právě takhle?
- Bude mít taková technologie i praktický význam, nebo se takhle budou pouze vytvářet kuriózní umělecké artefakty apod.?