90 % Čechů má obavy z rostoucích nákladů na energie

Jen 9 % Čechů nepodnikne žádné kroky pro snížení nákladů na vytápění. Většina lidí hledá rady ohledně úspor za energie u svého poskytovatele nebo na Googlu.

V souvislosti se zvyšujícími cenami energií nechala společnost Resideo vypracovat průzkum v pěti zemích střední a východní Evropy, který zmapoval postoj obyvatel k aktuální energetické situaci i jak ji plánují řešit. 

Snižování nákladů na energie

V České republice, na Slovensku, Maďarsku, Polsku i Rumunsku je nárůstem cen energií (velmi) znepokojeno přes 90 % obyvatel (nejvíce pak na Slovensku, v Polsku a Rumunsku), a to zejména nejstarší generace (55+), která je však také méně náchylná k investicím do moderní regulace vytápění.

SOUVISEJÍCÍ: Připravte si vytápění na zimu: jak vybrat krbová kamna?

Češi své účty za energie hodlají redukovat primárně snížením teploty v domě či její regulací v průběhu dne (31 %). Úplné vypnutí topení plánuje minimum lidí (necelá desetina), mezi nimi zejména mladí lidé do 34 let. Část respondentů (13 %) se chce spolehnout pouze na teplejší oděv. Použití chytrých termostatů či dalších zařízení, která optimalizují teplotu i náklady na vytápění, se naopak pohybuje v pouhých jednotkách procent.

S ohledem na možnou úsporu nákladů na energie by téměř polovina (46 %) Čechů i Slováků (47 %) zainvestovala do moderní regulace vytápění. Jde zejména o mladé lidi do 34 let. Ještě více jsou do podobného zařízení ochotni investovat Poláci (52 %) a Rumuni (59 %).

Rady hledáme nejčastěji na Googlu a u poskytovatelů energií

Informace o možných úsporách energie díky kontrole spotřeby tepla by Češi (45 %) a Slováci (43 %) nejčastěji hledali u poskytovatele energií (mnohem častěji než jejich sousedé v Polsku (21 %), Rumunsku (27 %) či Maďarsku (30 %), kde se více spoléhají na Google. V Česku si také spíše než od profesionála (22 %) necháme poradit od přátel a rodiny, nicméně v případě instalace termostatu by 70 % využilo právě jeho služeb odborníka.

Regulací vytápění lze snížit spotřebu o 12 %

Studie dokazují, že regulace vytápění zajišťuje efektivnější provoz topného systému a snižuje spotřebu plynu, čímž majitelům domů pomáhá šetřit peníze. Například studie provedená ve Velké Británii společností BEAMA v roce 2021 zjistila, že instalace pokojového termostatu s modulací výkonu jako přímé náhrady standardního pokojového termostatu v systému ústředního vytápění může snížit spotřebu plynu na vytápění během topné sezóny o 12 %. 

„Na pozadí rostoucích cen energií tento průzkum ukázal, že Češi svým dodavatelům energií důvěřují a jsou ochotni se na ně obrátit pro radu,“ okomentoval závěry průzkumu Oleksandr Baluta, vedoucí prodeje pro Českou republiku, Slovensko a Ukrajinu ve společnosti Resideo.

Napříč Evropou je znatelná také velká důvěra v profesionály, kteří mají odborné znalosti a dovednosti, aby mohli majitelům domů poradit s nejlepší dostupnou regulací vytápění v závislosti na typu nemovitosti a aktuálním topném systému. V dnešní energetické krizi proto může profesionální instalatér sehrát zásadní roli v energetické efektivitě.

Výsledky průzkumu přicházejí v době, kdy Evropská unie oznámila plány na zavedení 1,5 milionu energeticky úsporných inteligentních termostatů do evropských domácností v letošním roce a zahajuje iniciativu „Save Gas for a Safe Winter“, v rámci, které navrhuje nový legislativní nástroj a evropský plán na snížení poptávky po plynu – do jara příštího roku má být spotřeba plynu v Evropě snížena o 15 %.

zdroj: tisková zpráva

The post 90 % Čechů má obavy z rostoucích nákladů na energie first appeared on Hybrid.cz.