Absolutním vítězem ceny Audiokniha roku 2019 je groteska ze současné vesnice Dědina

Závist, chtíč a sousedská nevraživost čekají na posluchače audioknižní verze románu Dědina, jež se stala absolutním vítězem ceny Alza.cz Audiokniha roku 2019. Autorka Petra Dvořáková nás nechává nahlédnout klíčovou dírkou do několika domácností a několika hlav žijících ve vesnici kdesi na Vysočině.

Sedm vypravěčů zastupujících různé generace a obě pohlaví vypráví autentickým šťavnatým nářečím. Osmihodinovou adaptaci v režii Jitky Škápíkové vydal OneHotBook, který tak již potřetí za sebou obhájil roli absolutního vítěze. Předloni uhranul porotu audio verzí kultovního hororu Stephena Kinga To a vloni tragickým příběhem polární expedice z pera amerického spisovatele Dana Simmonse Terror.

Letos zaujal porotce zcela odlišným žánrem venkovské grotesky ze současnosti od české spisovatelky. „Výtečné herecké obsazení, kdy každý z interpretů souzní s postavou, spolu s užitými jazykovými prostředky, má za následek dokonalou autentičnost charakterů i atmosféry prostředí. Chytrá postprodukční práce výslednému dojmu jen napomáhá,“ zní vyjádření předsedy poroty Jakuba Horáka.

Dědina Petry Dvořákové zabodovala též v kategorii vícehlasá četba. „Zaujal nás především velmi vhodný výběr herců a tvorba jednotlivých charakterů. Ocenili jsme také režijní invenci odrážející se v nápadité zvukové a hudební složce. Jako celek pomáhá audiokniha literárnímu dílu k ještě většímu účinku,“ uvedli porotci. Vedle Pavly Tomicové v roli babičky excelují Jiří Vyorálek (Láďa), Dita Kaplanová (Maruna), Jaromír Dulava (Josef), Robert Hájek (Zbyňa), Johanna Tesařová (stará Vavírková) a Ivana Uhlířová (Věrka).

Sedmý ročník soutěže přinesl dvojnásobné ocenění dobrodružnému fantasy příběhu Tobiáš Lolness Francouze Timothéa de Fombelle v kategoriích zvukový design a audiokniha pro děti a mládež (Radioservis). Příběh, vyznamenaný Andersenovou cenou, ožil prostřednictvím Marka Lambory, Jiřího Lábuse, Viktora Preisse, Lucie Trmíkové, Jana Novotného, Igora Bareše ad., režíroval Aleš Vrzák. Hudba Marka Ivanoviče napsanou přímo pro tuto dramatizaci, nahrál ji Symfonický orchestr Českého rozhlasu, zpívají samotní herci. „V dramatizaci vycházející z původní knižní předlohy se podařilo zachovat vše podstatné a náročný příběh srozumitelně odvyprávět mladému posluchači. Porotu oslovila i jistá režie, skvělé herecké výkony a působivá hudební a zvuková složka,“ komentuje ocenění předseda poroty Jakub Horák.

Královskou disciplínu mluveného slova – dramatizaci – ovládla bezmála tříhodinová adaptace klasického románu Jaroslava Havlíčka Neviditelný v režii Lukáše Hlavici, který obsadil do hlavních rolí Petra Lněničku a Kláru Suchou (Radioservis). „Podmanivá rozhlasová dramatizace skvěle odráží náladu Havlíčkova díla a násobí tak jeho působení,“ zdůvodnili ocenění porotci, kteří navíc vyzdvihli pečlivé režijní vedení herců a zvukovou složku díla. Příběh vzestupu a pádu ambiciózního selfmademana měl premiéru koncem minulého roku na stanici Českého rozhlasu Vltava, kde byl odvysílán ve třech dílech.

V kategorii nejlepší interpret proměnil svoji nominaci ve vítězství Jan Vlasák četbou Simenonovy detektivky Maigret na dovolené (OneHotBook). „Zkušený vypravěč Jan Vlasák vede čtenáře příběhem zručně a lehce, přirozeně pracuje s dikcí a dramatičností. Dokazuje, že i jediným hlasem lze vytvořit atmosféru, všechny postavy i celý svět Simenonových textů,“ sděluje Jakub Horák.

V kategorii nejlepší interpretka okouzlila porotu mladá herečka Anna Kameníková ztvárněním románu české spisovatelky Anny Cimy Probudím se na Šibuji (Tympanum): „Anna Kameníková je v interpretaci autentická, vtipná, živá, hraje si s ironií i tempem. Rozehrává dialogy, přirozeně klene složitější souvětí i myšlenky. Dobře ztvárňuje sebevědomí a mladistvou drzost hlavní vypravěčky děje. Její interpretace jednoznačně prospívá srozumitelnosti textu.“     

V kategorii nejlepší jednohlasá četba zaujal Otakar Brousek ml. interpretací temného románu skandálního Michela Houellebecqa Serotonin (OneHotBook). Porotce upoutala souhra režiséra Michala Bureše s hercem při zpracování náročné látky a myšlenky a jejich dokonalé pochopení autorova smyslu pro absurdní humor.

Coby nejlepší audioknihu mimo kategorie zvolila porota prvotinu válečného reportéra a zpravodaje České televize Jakuba Szántó Za oponou války v podání Davida Matáska (Tympanum). „K ocenění nás vedlo atraktivní téma i forma zpracování, bezprostřední interpretace s apelativním tónem, schopnost bezezbytku udržet posluchačovu pozornost a dramaturgicky adekvátní zacházení s hudebními předěly,“ prohlásili porotci.

 

Ceny AVA – Alza.cz Audiokniha roku 2019 – vítězové v jednotlivých kategoriích

 

Nejlepší design

1. Vladimír Körner: Adelheid(Tympanum)

2. Georges Simenon: Maigret na dovolené (OneHotBook)

3. Vlastimil Peška: Nové povídání o pejskovi a kočičce (AudioStory v koprodukci s Divadlem Radost)

 

Nejlepší zvukový design

1. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)

2.  Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)

3. Roald Dahl: Jakub a obří broskev (Tympanum)

 

Nejlepší audiokniha pro děti a mládež

1. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)

2. Vojtěch Matocha: Prašina Černý merkurit (Tympanum)

3. Petra Soukupová: Klub divných dětí (OneHotBook)

 

Nejlepší audiokniha – jednohlasá četba

1. Michel Houellebecq: Serotonin, interpret Otakar Brousek ml. (OneHotBook)

2. Pavla Horáková: Teorie podivnosti, interpretka Jitka Ježková (OneHotBook)

3. Marcel Pagnol: Jak voní tymián, interpret Vladislav Beneš (Albatros Media)

 

Nejlepší audiokniha – vícehlasá četba

1. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)

2. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Tympanum)

3. Maria Riva: Moje matka Marlene Dietrichová (Radioservis, Euromedia Group)

 

Nejlepší audiokniha – dramatizace

1. Jaroslav Havlíček: Neviditelný (Radioservis)

2. Václav Havel: Žebrácká opera (Radioservis)

3. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)

 

Nejlepší audiokniha – mimo kategorie

1. Jakub Szántó: Za oponou války (Tympanum)

2.  Yuval Noah Harari: Sapiens – Stručné dějiny lidstva (Bookmedia)

3. Karel Zeman: Cesta do pravěku (Supraphon)

 

Nejlepší interpret

1. Jan Vlasák (Georges Simenon: Maigret na dovolené, OneHotBook)

2. Jan Zadražil (Terry Pratchett: Muži ve zbrani, OneHotBook)

3. Vladislav Beneš (Marcel Pagnol: Jak voní tymián, Albatros Media)

 

Nejlepší interpretka

1. Anna Kameníková (Anna Cima: Probudím se na Šibuji, Tympanum)

2. Hana Maciuchová (Jiří Svetozar Kupka: Krvavé jahody, Albatros Media)

3. Helena Dvořáková (Elena Ferrante: Temná dcera, Radioservis)

 

Nejlepší audiokniha 2019 – absolutní vítěz

1. Petra Dvořáková: Dědina (OneHotBook)

2. Timothée de Fombelle: Tobiáš Lolness (Radioservis)

3. Aleš Palán: Raději zešílet v divočině (Tympanum)

 

Cena za mimořádný přínos v oblasti mluveného slova

Jiří Dvořák

 

Cena posluchačů

Michelle Losekoot & Eliška Vyhnánková: Jak na sítě (Jan Melvil Publishing)