Achtung Elon! Volkswagen i Audi se vrhají do elektromobility

Americká firma Tesla, která je považována za lídra v oboru elektrických aut, se bude muset nejspíš potýkat se silnou konkurencí. Velké plány i první elektrická auta totiž nedávno představily německé automobilky. Audi představilo vozy v kategorii SUV a Supersport, smělé plány v této oblasti má celý i Volkswagen.

Koncept automobilu Volkswagen ID. Foto Volkswagen

Americký prezident Donald Trump se prý nechal slyšet, že už nechce vidět žádný Mercedes na Manhattanu. Leží mu totiž v žaludku obrovský podíl německých automobilek na americkém trhu aut vyšší třídy. Teď to ale navíc vypadá, že německé automobilky připravují Američanům další ránu v podobě masivní podpory elektromobilů. Současný technologický a marketingový lídr v této oblasti – společnost Tesla – tak, zdá se dostane silnou konkurenci. Firmu Tesla sice můžeme mít jako velkého inovátora na poli ekologicky šetrných technologií rádi, ale Němcům bychom v tomto měli držet palce. Už je proto, že pro vývoj elektromobility budou německé schopnosti i peníze požehnáním.

MEB – platforma pro elektromobily firmy Volkswagen. Foto Volkswagen

Audi: Nové SUV i sporťák

Firma Audi nedávno přestavila svůj plně elektrický vůz kategorie SUV s názvem e-tron. Umožňuje dojezd cca 400 km, o jízdu se pak starají dva elektromotory o výkonu až 300 kW a 95kWh baterie. Ta váží celkem 700 kg a je umístěna ve spodní části vozu. Vůz by měl být běžně k dispozici i v Česku za cenu mírně pod 2 100 000 Kč, což je srovnatelné třeba s vozem Tesla Model X. Koncern Volkwagen, do něhož automobilka Audi patří, by měl navíc postupně stavět síť nabíjecích stanic po celé Evropě.

Elektrické SUV Audi e-tron bude dostupné i na českém trhu. Foto: Audi

Kromě SUV e-tron Audi představila taky elektrický supersport s označením PB-18 e-tron. Koncept supersportovního auta zřejmě nakonec půjde do výroby. Sportovní e-tron má elektromotory s výkonem 500 kW a dojezd až 500 km. Firma by také v dohledné době měla ukázat i menší (a levnější?) SUV e-tron založené na koncernové technologické platformě MEB.      

Volkswagen: obrovské investice do vývoje i továrna v USA

Ještě dál jde automobilka Volkswagen. Ta se chce výhledově úplně rozloučit se spalovacími motory. Poslední vozy se spalovacím motorem chce vyvíjet do roku 2026 a do roku 2040 by měly být všechny Volkswageny elektrické. Firma také ohlásila, že v následujících letech navýší investice do elektromobility, vývoje autonomně řízených vozů a do dalších souvisejících technologií na 44 miliard eur. Většina z této částky by přitom měla jít na vývoj elektromobilů. Hybridní pohon nepovažuje Volkswagen za perspektivní. 

Součástí řady elektromobilů Volkwagen ID je také inovovaná populární dodávka.

Plány automobilky jdou ale ještě dál. Firma chce investovat 800 milionů dolarů do výroby elektromobilů přímo V USA. S montáží elektrických aut chce začít v roce 2022 ve své továrně v Tennessee. Volkswagen zde bude vyrábět elektromobily na své technologické platformě MEB. Podobně vozy chce přitom již letos vyrábět i přímo Německu. Závod na výrobu elektromobilů na bázi MEB vzniká i v České republice.

The post Achtung Elon! Volkswagen i Audi se vrhají do elektromobility appeared first on Nazeleno.cz.