Astronomové objevili sourozence planety Neptun

HAT-P-11b v představách malíře.

HAT-P-11b v představách malíře.


Astronomové z Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics objevili exoplanetu o něco větší než Neptun, která obíhá okolo hvězdy, vzdálené 120 světelných let daleko od Země. Objev se astronomům podařil pomocí metody tranzitní fotometrie.

 

Nová exoplaneta dostala označení HAT-P-11b. Zatímco Neptun má průměr 3,8x větší než Země a hmotnost 17x větší než naše planeta, HAT-P-11b je 4,7x větší a 25x hmotnější.

 

HAT-P-11b byla objevena pomocí tranzitní fotometrie, kdy planeta přechází z našeho pohledu přes svou mateřskou hvězdu a tím dochází k poklesu jasnosti hvězdy. Tento pokles není příliš velký, v tomto případě jen asi 0,4%, ale dnes je již poměrně dobře měřitelný i amatérskými přístroji.

 

O objev exoplanety se postaral robotický systém dalekohledů HATNet (odtud i název exoplanety). Přestože se exoplanetu podařilo objevit tranzitní metodou, astronomové ji prozkoumali také pomocí spektroskopické metody, spočívající v měření radiálních rychlostí. Kombinací obou metod se podaří zjistit o dané exoplanetě více informací. Tranzitní fotometrie je vhodná k zjištění průměru exoplanety, metoda radiálních rychlostí pak k zjištění hmotnosti. Z těchto dvou údajů pak lze snadno vypočítat hustotu exoplanety. To vše nepřímými metodami, exoplanetu nikdo nikdy neviděl. Data pocházejí pouze z jejího vlivu na mateřskou hvězdu. HAT-P-11b je teprve druhou exoplanetu, srovnatelnou s hmotností Neptunu, která byla zkoumána oběma metodami.

 

Jiný tým astronomů ohlásil objev podobně hmotné exoplanety s označením GJ436b v roce 2004, ale opačnou cestou. Exoplaneta byla v tomto případě objevena metodou měření radiálních rychlostí a teprve poté byly pozorovány i její tranzity přes mateřskou hvězdu.

 

HAT-P-11b oběhne okolo svého slunce jednou za 4,88 dne. Samotná mateřská hvězda má hmotnost asi čtvrtiny Slunce a je o něco chladnější.

 

Zdroje: