Automobilky mají novou hvězdu: amerického výrobce solid-state baterií

Factorial Energy je dosud prakticky neznámá společnost z amerického státu z Massachusetts. Aktuálně získala dvě nové investice od automobilek Mercedes-Benz a Stellantis. Už předtím do ní investovali Hyundai a Kia. Co slibuje tak úžasného?

Společnost Factorial Energy údajně vyvinula přelomové solid-state baterie (baterie s pevným elektrolytem), které elektromobilům umožní ujet o 20-50 % více na jedno nabití. Za vše může jejich vlastní technologie FEST (Factorial Electrolyte System Technology), která umožňuje vyrábět kvalitnější baterie za stejnou cenu, jako současné li-ion.

Partnerství v Hyundai-Kia bylo oznámeno už letos v listopadu, krátce na to se přidávají další dvě světové automobilky v podobě Mercedes-Benz a Stellantis. Stellantis chce první elektromobily se solid-state bateriemi představit v roce 2026. Firma Factorial Energy už představila pilotní 40Ah bateriový článek. Funguje za pokojové teploty a potřebné výrobní procesy prý bude možné snadno implementovat do stávající výroby li-ion baterií.

Nicméně firem, které slibují průlom v technologii solid-state baterií je celá řada. Volkswagen už dříve investoval do společnosti Quantumscape, Ford a BMW zase sázejí na Solid Power. Svou solid-state technologii chce představit také Toyota. Přitom Daimler, mateřská společnost Mercedes-Benz, už dnes solid-state baterie jako první využívá v praxi – ve svých elektrobusech. A o nástupu solid-state se spekuluje také v souvislosti s Teslou.

zdroj: Techcrunch, Electrek.co

The post Automobilky mají novou hvězdu: amerického výrobce solid-state baterií first appeared on Hybrid.cz.