Berlín by v referendu mohl zakázat soukromá auta

Skupina známá jako Berlin Autofrei odstartovala v hlavním městě Německa iniciativu, která žádá zákaz soukromých aut na území města. Petice má už 50 000 podpisů a cílem je vyvolat referendum.

Autoři tohoto vskutku netradičního nápadu argumentují tím, že zaparkovaná auta ve městě zabírají 17 km2 plochy, která by se jinak dala využít jinak a lépe. Navíc zákaz soukromých aut pomůže Berlínu a celému Německe dosáhnout emisních cílů. Zákaz by se týkal plochy 88 km2 ohraničené železniční linkou S-Bahn.

Nik Kaestner, jeden z vůdců kampaně, tvrdí, že podle nedávné studie federálního ministerstva životního prostředí by až 91 % lidí bylo šťastnějších bez vlastního auta. Pouze zhruba jedna třetina obyvatelů Berlína dnes nicméně vlastní auto. Ostatní už dnes šťastně a efektivně využívají místní hromadnou dopravu.

Iniciativa by v případě zákazu místním obyvatelům „povolila“ maximálně 12 nájemních jízd sdíleným vozidlem ročně. Plus by auto mohli používat zdravotně postižení a samozřejmě záchranné služby. Manuel Wiemann, mluvčí iniciativy Berlin Autofrei, říká, že ani elektromobily nejsou řešení. Problémem jsou podle něj třeba i emise z oděru pneumatik.

Ačkoliv kompletní zákazy provozu aut jakéhokoliv pohonu v Evropě nemají historicky příliš úspěch, Berlíňané si v nedávném lokálním referendu odhlasovali vyvlastnění bytů velkým pronajímatelům. Mohlo by se to týkat až čtvrt milionu bytů. Pokud se ukáže snaha jako úspěšná, mohly by být auta další na řadě?

zdroj: The Guardian

The post Berlín by v referendu mohl zakázat soukromá auta first appeared on Hybrid.cz.