Betonpres má novou solární elektrárnu

Výrobní závod rodinné společnosti Betonpres v jihočeském Kočíně právě prochází radikálním vylepšením. Na střechách výrobních a skladovacích hal roste solární elektrárna.

Nová solární elektrárna se stane velmi důležitým zdrojem elektrické energie nutné k výrobě betonových střešních tašek a dalšího střešního příslušenství. Fotovoltaické panely budou pokrývat až 30 % spotřebované energie nejspíš již od začátku července.

Solární elektrárnu bude tvořit 443 kusů fotovoltaických panelů, každý z nich s maximálním výkonem až 450 Wp. Celkový výkon elektrárny tak může za ideálních podmínek dosáhnout až 0,2 MWp. Panely jsou na střechách výrobních a skladovacích hal zapojeny v celkem 15 skupinách. Společnost Betonpres počítá s tím, že nejvyššího výkonu může nová elektrárna dosáhnout v jarních a podzimních měsících. Vysoké letní teploty totiž výkon solárního zařízení snižují.

Už řadu let přemýšlíme o naší výrobě a výrobcích jinak. Chceme, aby vznikaly rozumně, s ohledem na prostředí, ve kterém žijeme. Citlivě nakládáme se surovinami, které při výrobě používáme. Maximálně obezřetní jsme při využívání obalových materiálů. Spuštění solární elektrárny je dalším krokem k tomu, aby výroba byla maximálně šetrná k životnímu prostředí,“ říká Michal Ponec, manažer marketingu společnosti Betonpres.

Rodinná firma se rozhodla využít fotovoltaických panelů AXIpremium XL značky Axitecsolar. Výrobcem dalších komponentů a softwaru pro provoz solárního zdroje energie je leader v tomto typu technologií izraelská společnost SolarEdge. „Solární elektrárna je připravená ke spuštění. Nyní čekáme na vydání licence pro výrobce elektrické energie od Energetického regulačního úřadu,“ doplňuje Michal Ponec. 

Nejedná se však o první energeticky šetrné řešení, které se rodinná firma rozhodla ve svém provozu zavést. Vytápění firemních objektů zajišťuje kaskáda tepelných čerpadel využívající převážně geotermální energii již zhruba desetiletí. Zároveň platí, že výrobní haly společnosti Betonpres jsou koncipované v nízkoenergetickém standardu. 

zdroj: tisková zpráva

The post Betonpres má novou solární elektrárnu first appeared on Hybrid.cz.