Bobcat představil první elektrický nakladač

Jihokorejský Doosan Bobcat představil na veletrhu CES svůj první plně elektrický nakladač.

Bobcat T7X je plně elektrický pásový nakladač. Proti jiným „elektrickým“ nakladačům se liší tím, že je skutečně „plně“ elektrický. To znamená, že veškerou hydrauliku pro zvedání lžíce nahrazuje elektrický pohon. Tím se významně snižuje celková hlučnost stroje, eliminuje potřeba nahřátí provozních kapalin a jejich doplňování nebo výměny (což může běžně být až kolem 20 litrů).

Plně elektrický kompaktní pásový nakladač Bobcat T7X je prvním strojem svého druhu, který zcela eliminuje veškerou hydrauliku. foto: Doosan Bobcat

Zájem o nákup elektrických nakladačů Bobcat T7X už projevila americká společnost Sunbelt Rentals, která se zabývá pronájmem stavební techniky. V USA má celkem 1025 obchodních lokací a tisíce kusů stavebních strojů. Doosan Bobcat už ale není v tomto oboru zdaleka sám. Český elektrický nakladač e-Dapper se ukázal na Mezinárodním strojírenském veletrhu už v roce 2019. Volvo ohlásilo, že Volvo končí s vývojem dieselového pohonu pro menší nakladače a bagry. A Caterpillar představil 26tunový elektrický bagr s 300kWh baterií.

zdroj: tisková zpráva

The post Bobcat představil první elektrický nakladač first appeared on Hybrid.cz.