Bosch a IBM loví nové materiály pomocí kvantových počítačů

Bosch a IBM budou provádět společný výzkum a projekty v oblasti materiálové vědy pro palivové články, elektrické motory nebo pokročilé senzorové materiály.

Společnosti IBM a Bosch oznámily, že spolupracují na strategickém projektu v oblasti kvantových počítačů. V rámci této spolupráce se společnost Bosch rovněž připojí k síti IBM Quantum Network. Odborníci z obou společností budou společně zkoumat a dále rozvíjet potenciální aplikace kvantové výpočetní techniky v oblasti materiálových věd. Do sítě IBM Quantum Network je v současné době zapojeno více než 200 organizací, včetně společností z žebříčku Fortune 500, začínajících firem, výzkumných center a vzdělávacích institucí. Její členové a týmy IBM Quantum společně zkoumají, jak kvantová technologie prospěje různým odvětvím a oborům, včetně financí, chemie a umělé inteligence.

SOUVISEJÍCÍ: Čeští vědci zkoumající kvantové jevy by mohli pomoct vylepšit elektrárny po celém světě

Společnost Bosch získá přístup ke kvantové technologii IBM a Qiskit Runtime jako službě, a to prostřednictvím IBM Cloud. Společnost Bosch přináší své dlouholeté zkušenosti v oblasti simulace materiálů pomocí konvenčních počítačů v průmyslovém prostředí a schopnost masové výroby špičkových technologií. IBM poskytne svou technologii kvantových počítačů a odborné znalosti v oblasti vývoje kvantových algoritmů a průmyslových implementací.

Společnost Bosch svými aktivitami v oblasti elektromobility přináší konkrétní aplikaci, v níž mohou kvantové počítače brzy nabídnout významnou výhodu oproti konvenčním počítačům při objevování a navrhování nových materiálů. Nové materiály jsou rozhodující pro dosažení vyšší energetické účinnosti a snížení spotřeby přírodních zdrojů. Většina funkčních materiálů důležitých pro palivové články, baterie, elektrické motory nebo pokročilé senzory obsahuje silně korelované elektrony; klasické počítače nejsou schopny vypočítat vlastnosti těchto materiálů s dostatečnou přesností. IBM a Bosch budou společně vyvíjet robustní a výkonné kvantové algoritmy pro průmyslové aplikace v této oblasti.

SOUVISEJÍCÍ: Volkswagen využije kvantové počítače pro zlepšování baterií i výzkum AI

Společná práce již byla zahájena položením základů pro algoritmy a pracovní postupy, které umožní výpočetní návrh materiálů relevantních pro průmysl na kvantových počítačích. První výsledky jsou slibné; patří mezi ně posun k realističtějším modelům, které překračují běžné aproximace ve fyzice pevných látek, jako je jednopásmový Hubbardův model, a jejich škálování směrem k zajímavým velikostem systémů.

Práce bude zkoumat, jak lze v budoucnu výrazně zkrátit dobu vývoje a snížit náklady a objevit nové třídy materiálů. Například vylepšené perovskitové fázové diagramy stability pro palivové články, vylepšené defektové inženýrství pro snímání, realistické katalytické a reakční rychlosti a předvídatelné magnetické vlastnosti mohou být nakonec možné.

„Pro společnost Bosch hrají materiály pro aplikace v oblasti elektromobility, obnovitelných zdrojů energie a senzorové techniky obzvláště významnou roli,“ vysvětluje Thomas Kropf, vedoucí oddělení výzkumu společnosti Bosch. „Kvantová výpočetní technika podporuje cílené využívání zdrojů, a může tak být důležitým stavebním kamenem pro dosažení cílů v oblasti klimatu a udržitelnosti,“ dodává Kropf.

„Dokonce i jednoduché modely reálných materiálů bývají pro klasické počítače rychle neřešitelné k simulaci. Proto je tak důležitá spolupráce společnosti Bosch se společností IBM a také rozšířená síť IBM Quantum Network na výzkumu kvantových počítačů. Budeme společně pracovat na řešení široké škály problémů materiálové vědy v oblasti elektromobility, obnovitelných zdrojů energie a senzorové techniky. Náš tým se na spolupráci s firmou Bosch těší,“ řekl Scott Crowder, viceprezident IBM Quantum Adoption and Business Development.

Společnost IBM stanovila plán rozvoje kvantové výpočetní techniky ve třech klíčových oblastech: hardware, software a vývoj ekosystému. Na výročním summitu IBM Quantum Summit společnost oznámila nasazení svého 433 qubitového procesoru „Osprey“ jako další krok v plánu, který směřuje k vytvoření systémů s více než 4 000 qubity, postavených z několika klastrů modulárně škálovaných procesorů, do roku 2025.

zdroj: tisková zpráva

The post Bosch a IBM loví nové materiály pomocí kvantových počítačů first appeared on Hybrid.cz.