Brněnská firma vyvíjející rozpoznávání chůze získala evropské peníze

Tisková zpráva společnosti Kinalisoft

Brněnská IT firma Kinalisoft uspěla jako zatím jediný zástupce Česka při rozdělování peněz Evropskou komisí v rámci programu SME Instrument (Horizont 2020).
Program je určen pro financování vývoje inovativních produktů malých a středních podniků s globálními ambicemi. Kinalisoft uspěl s projektem biometrického rozpoznávání chůze. O dotaci na tzv. studii proveditelnosti zažádalo v prvních dvou zatím vyhodnocených kolech 4610 firem z celé Evropské unie. Uspělo jich 354, nejvíce ze Španělska, Itálie a Velké Británie. Šance pro české firmy ale stále existuje, další uzávěrka na projekty je 18. března 2015. V rámci programu SME Instrument budou v letech 2014-2020 malým a středním firmám rozděleny 3 miliardy euro.

„Získaná dotace nám umožní další rozvoj metody určené k rozpoznání chůze konkrétního člověka ze záznamu kamery. Mělo by jít o stejně spolehlivou metodu jako otisky prstů. Využitelná bude hlavně v kriminalistice, při ochraně proti terorismu a podobně,“ uvedl Radek Štourač, jednatel společnosti Kinalisoft.

A co může pomoci zvýšit minimální , počítačové vidění, rozpoznávání
zastoupení českých firem mezi úspěšnými uchazeči? Například zapojení odborníků na evropské dotace. „Při přípravě složité dokumentace pro Evropskou komisi nám výrazně pomohlo JIC (Jihomoravské inovační centrum), které se zaměřuje právě na podporu inovačního podnikání. Spolupráci s nimi nebo s obdobnými organizacemi bych určitě doporučil i dalším českým firmám, třeba pak v Bruselu bude úspěšnost českých zástupců větší,“ dodal Štourač.

Naprostá většina firem k nám přichází s tím, že mají unikátní a zajímavé technologie, potřebují ale podpořit v byznysové části projektu. Pomáháme jim zaměřit se na dobré zmapovaní potřeb zákazníků, zmapování konkurence a klademe důraz na konkrétní čísla o tom, jak bude firma růst. Takto zpracované žádosti pak mohou mnohem lépe uspět,“ uvedla Monika Vrbková, specialistka pro mezinárodní projekty JIC, která spolupracovala právě i s firmou Kinalisoft.

Firma Kinalisoft se specializuje hlavně na tzv. počítačové vidění, což je počítačová analýza videa v reálném čase. Počítačové vidění je jinak využitelné hlavně ve výrobních firmách například pro vyhledávání kazových výrobků, nicméně je na něm založeno právě i biometrické rozpoznávání chůze. Kinalisoftu byly nyní zmíněným rozhodnutím Komise schváleny finance na tzv. Fázi 1, kde se bude v rámci přípravy studie proveditelnosti zabývat mimo jiné testováním algoritmu na větším vzorku videí zachycujících chůzi. Cílem je ověřit, že metoda je skutečně schopna zajistit prakticky 100% rozpoznání unikátní chůze každého jedince.

Rozpoznávání chůze nemá nahradit jiné obdobné biometrické metody, ale spíše je vhodně doplnit. Například když si pachatel nasadí kuklu, nebude fungovat často využívaná metoda rozpoznávání obličeje a chůze zůstane jako identifikátor jednou z mála použitelných možností. Další prostor pro využití lze najít například v bankách, na letištích, v různých zabezpečených areálech a podobně.