Budoucnost Li-fi

Li-fi systém se začíná jevit jako další technologický krok v bezdrátovému přenosu dat. Nové společnosti a instituce ohlašují přechod na tento systém. Jedním z významnějších míst, které zavádí Li-fi síť je Vysoká škola polytechnická v Singapuru (Republic Polytechnic).

Celý systém funguje na bázi svítidla, které zahrnuje elektroniku upravující světelné vlny způsobem, který je pro lidské oči nepostřehnutelný. Do světla vkládá binární kódy pro digitálního přenos. LED svítidlo umístěno přímo nad oblastí používanou současně 4–6 studenty. Studenti přijímají signály na počítačích vybavených hardwarovým USB klíčem. Stejný signál se vysílá zpět na světlo pomocí infračervených pulzů.

Přenos dat pomocí světelných paprsků podle všeho opravdu skýtá mnoho výhod v porovnání se současným přenosem pomocí radiových vln. Hlavním argumentem pro masivnější použití je otevření nového velkého spektra bezdrátové služby a zmírnění tak možnosti kolize dnešních přehuštěných radiových signálů. Dle Haralda Haase, spoluzakladatele pureLIFI, tato síť představuje potenciál na dalších 300 THz volného spektra, což je až 1000 násobek spektra Wifi.

Nespornou výhodou je také zvýšená bezpečnost sítě, jelikož vyžaduje přímý dopad světelného zdroje, tudíž nelze napadnout síť z vnějšku budovy, pokud se zamezí přímé viditelnosti skrz okna. Další významný argument pro síť Li-fi je absence citlivosti na elektromagnetické rušení. Důležité je také zdravotní riziko, jelikož síť nevyzařuje žádné vlnové délky, které by mohly být pro člověka nebezpečné, což je občas zmiňované riziko u Wifi sítí.

Nejdůležitějším parametrem pro masové použití je ovšem rychlost přenosu dat, a ta je podle dostupných informací výrazně vyšší. Podle praktických informací z prozatím malé části modernizované sítě na Polytechnické univerzitě je dosaženo až 20-30 krát vyšší rychlosti jak s původní Wi-fi sítí. Otázkou ovšem zůstává kam se posune rychlost Wi-fi sítě a její dostupnost s příchodem 5G systému.

Zdroj: ledsmagazine.com