Budoucnost pěstitelství v uhelných dolech s LED osvětlením

Vývoj pěstitelského LED osvětlení otevřel nové možnosti farmaření jakými jsou vertikální plantáže, či celoroční vnitřní pěstitelství. Britští vědci z univerzity v Nottinghamu nyní přicházejí s úplně novou alternativou v podobě využití opuštěných podzemních dolů na uhlí.

Díky hydroponickým systémům a vyspělé LED technologii mohou být plodiny pěstovány v podzemních prostranstvích. Toto prostředí skýta mnoho výhod, jako například využití podzemní vody k zavlažování a absenci sezonních výkyvů počasí. Mimo to by plodiny mohly využívat a zachycovat CO2, který se v těchto prostorách hojně vyskytuje. Lze tedy dosáhnout celoroční produkce všech plodin i v oblastech, kde je nedostatek vody nebo jsou jinak ztížené klimatické podmínky.

Dle vyjádření profesora Saffa Riffata, vedoucího projektu, nejsou podzemní farmy ovlivňovány klimatickými výkyvy a jsou odolné vůči přírodním katastrofám, extrémnímu počasí, škůdcům, chorobám či průmyslovému znečištění. Ve skutečnosti je podzemní prostředí přirozeně vhodné pro růst rostlin. Rostliny potřebují uzavřené prostředí s méně kyslíkem, bohatou úrovní CO2 a vody.

Jen ve Velké Británii existuje na milióny starých dolů či tunelů a více jak 1500 nadbytečných uhelných dolů. Ty by se daly lehce transformovat do podzemních farem a tak zajistit dostupný zdroj potravy s nižšími náklady na dopravu.

Zdroj: ledinside.com