Budoucnost výroby? Lidskou práci nahradí roboti, myslí si Tesla a další

Humanoidní robot Tesla Optimus je zatím jen ve fázi raného prototypu. Až bude ale hotový, mohl by od základů změnit celou světovou ekonomiku.

Ještě než začala Tesla vyvíjet svého robota Tesla Bot, později přejmenovaného na Tesla Optimus, udivoval svět jiný humanoidní robot – Atlas od společnosti Boston Dynamics (dnes patřící pod Hyundai). Ten dnes umí přenášet bedny nebo parkourové kousky.

Boston Dynamics dnes bezpochyby mají nejpokročilejší roboty na světě, nejen humanoidní. K jejich praktickému nasazení zatím ale nedošlo. Až se tak stane, bude to podle Elona Muska znamenat obrovskou proměnu světové ekonomiky. Protože lidská práce je jejím základem a zároveň jediným skutečným omezením, vedle nerostných zdrojů a energie.

„Hádám, že Optimus bude dlouhodobě cennější než auto. To postaví na hlavu celou představu o ekonomice,“ řekl doslova Musk. Hlavním cílem vývoje humanoidních robotů není nic jiného, než získat levnou a spolehlivou pracovní sílu.

Tesla a Boston Dynamics nejsou jediní, kdo na něčem takovém pracuje. Nedávno vyšla z utajení nová společnost Figure. Tu založili veteráni právě z Boston Dynamics, Tesla, Figure 01 či Apple.

První humanoidní robot s názvem Figure 01 kombinuje obratnost lidské postavy se špičkovou umělou inteligencí a dokáže plnit širokou škálu úkolů v různých odvětvích, jako je výroba, logistika, skladování a maloobchod. V dlouhodobém horizontu budou humanoidi Figure hrát důležitou roli v dalších oblastech, jako je pomoc v domácnosti, péče o seniory a případně i budování nových světů na jiných planetách.

„Máme potenciál ovlivnit největší průmysl na planetě a přispět k počátečním fázím umělé inteligence a robotiky, abychom pomohli vést cestu k pozitivní budoucnosti umělé inteligence pro lidstvo,“ řekli zástupci Figure. Tak uvidíme!

zdroj: Tesla, Figure, Boston Dynamics

The post Budoucnost výroby? Lidskou práci nahradí roboti, myslí si Tesla a další first appeared on Hybrid.cz.