CATL spustil v Číně novou 60GWh gigatovárnu a plánuje další

Čína posiluje náskok ve výrobě baterií. CATL, největší výrobce baterií na světě, aktuálně spustil další gigatovárnu s roční produkcí 60 GWh a potenciálně až 120 GWh.

Během pouhých deseti let se čínská společnost CATL (Contemporary Amperex Technology) stala největším výrobcem bateriových článků pro elektrická auta. Jen za leden až květen 2021 CATL dodal automobilovým výrobcům jako jsou BMW, Volkswagen nebo Tesla celkem 21,5 GWh baterií. Druhý LG Chem dodal 21,4 GWh, třetí Panasonic 14,1 GWh. Teprve daleko za ním je Samsung SDI s 5,5 GWh.

CATL momentálně dodává bateriové články např. i pro automobilku Tesla, resp. některé verze elektromobilů Tesla Model Y a Tesla Model 3 s nižším dojezdem. Tyto lithium-železo-fosfátové (LFP) články mají řadu výhod, mimo jiné delší životnost a absenci kobaltu a niklu. Tesla se nedávno rozhodla přejít u Standard Range verzí svých elektromobilů právě na LFP technologii baterií. U CATL si jich objednala údajně 45 GWh (vystačí pro zhruba 800 000 aut).

SOUVISEJÍCÍ: Recyklace baterií ve velkém: CATL postaví v Číně továrnu za $5 mld.

Čínská společnost CATL nyní otevřela novou 60GWh gigafactory v domovské provincii Fu-ťien na pobřeží východní Číny. Zpočátku tam bude vyrábět 60 GWh baterií ročně, ale výrobu postupně rozšíří na 120 GWh. Kromě toho připravuje stavbu další gigafactory, a to v blízkosti Tesla Gigafactory Šanghaj. A také se mluví o evropské továrně v Polsku, případně jiné východoevropské zemi. Aktuálně dokončuje svou první evropskou továrnu poblíž německého Erfurtu. Výroba by se tam měla rozjet začátkem roku 2022. Zpočátku vyrobí 12 GWh ročně, později až 24 GWh a zaměstná až 2000 lidí.

zdroj: CleanTechnica, Electrive, CleanTechnica, Teslamag

The post CATL spustil v Číně novou 60GWh gigatovárnu a plánuje další first appeared on Hybrid.cz.