Ceny elektřiny: přichází systémové řešení drahé energie

Ceny elektřiny klesají, od 1. ledna 2023 navíc platí i cenový stroj. K tomu ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) předložilo 4. 11. 2022 novelu energetického zákona, která v Česku nastartuje komunitní energetiku a lidem dá příležitost být mnohem více aktivní v pokrývání svých energetických potřeb. Klíčovou částí návrhu je sdílení elektřiny. Ministerstvu se podařilo připravit návrh tak, že skutečně umožní praktické fungování energetických společenství. Má to ale háček, obchodníci si prosadili ustanovení, kvůli kterému občané nakonec vůbec ušetřit nemusí. 

Všichni spotřebitelé energie se budou moci nově zapojit do její výroby a sdílení: chalupáři si budou vyrábět elektřinu pro byty ve městech, podnikatelé dodávat přebytky elektřiny a bioplynu do svých poboček, sousedům, rodině či přátelům a školní budovy zásobovat třeba plavecké bazény.

Klíčovým pozitivním rysem návrhu jsou propracovaná práva a povinnosti subjektů působících na trhu. Díky tomu bude možné elektřinu sdílet i v případě, kdy jsou jednotlivá odběrná místa (domácnosti nebo obecní budovy) propojena veřejnou distribuční soustavou (např. na dvou stranách obce nebo kraje). Doposud bylo možné si elektřinu posílat jen prostřednictvím vlastního přímého vedení mezi budovami. Výsledkem bude zvýšení lokální výroby a spotřeby obnovitelné elektřiny, zvýšení energetické bezpečnosti a soběstačnosti pro obce, firmy i domácnosti. 

SOUVISEJÍCÍ: Pro převod odběratele energií na spotové ceny je nutný výslovný souhlas

Nový zákon definuje principy sdílení elektřiny, vymezuje energetická společenství a aktivního zákazníka, jejich práva a povinnosti. Návrh novely Energetického zákona předložilo Ministerstvo průmyslu a obchodu do meziresortního připomínkového řízení v pátek večer. Návrh obsahově koresponduje s principy návrhu LEX obnovitelné zdroje, který Komora představila veřejnosti začátkem září. 

Novela rovněž přináší opatření proti nekalému nakládání s rezervovanou kapacitou pro připojení nových zdrojů energie do sítě. „Pro obor obnovitelných zdrojů jde o zákon roku. Systémová změna přinese snížení účtů za energie i větší energetickou nezávislosti Česka. Zde začíná jednadvacáté století. Ze sdílení levné a cenově stabilní energie mohou těžit všichni – domácnosti, obce i podnikatelé a v budoucnu i naše děti,” řekl Štěpán Chalupa, předseda Komory obnovitelných zdrojů energie.

Důležité je rychlé pokračování v přípravách dalších nástrojů k urychlení využití obnovitelných zdrojů vč. sdílení biometanu a obnovitelného tepla. Další část opatření k urychlení rozvoje obnovitelných zdrojů vč. základního rámce pro tzv. GoTo zony, obsahuje návrh novely nového stavebního zákona, jež minulý týden doputoval k projednání do Poslanecké sněmovny.

Návrh má ale jeden podstatný háček. Obchodníci s elektřinou do návrhu prosadili ustanovení, které může lidem členství v energetických společenstvích významně prodražit. “Konkrétně se jedná o právo obchodníka s elektřinou jednostranně změnit podmínky smlouvy o dodávce elektřiny každému, kdo se zapojí do sdílení elektřiny.[2] To v praxi může znamenat, že obchodník s elektřinou zvýší cenu za dodávanou elektřinu až do takové míry, aby nepřišel o žádný zisk. I když by tedy lidé od obchodníka díky členství v energetickém společenství odebírali méně elektřiny, mohli by za ni zaplatit podobnou cenu jako před sdílením. Vůči členům energetických společenství je to diskriminační, což odporuje evropskému právu“ vysvětluje právnička UKEN Eliška Beranová. 

Důležité také je, že návrh umožňuje, aby se členy společenství pro obnovitelné zdroje staly i příspěvkové organizace a jiné právnické osoby kontrolované obcemi. Právě tyto subjekty budou hlavními pilíři rozvoje komunitní energetiky v Česku. Členům energetického společenství návrh přiznává právo na instalaci průběhového elektroměru, který je zásadní pro rozlišení, kdy elektřinu lidem dodává komunita a kdy centrální dodavatel. Pozitivní také je, že společenství pro obnovitelné zdroje mohou dle návrhu využívat výrobny své, svých členů, ale i externí (např. pronajaté).

„Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela nás dlouho napínal. Čekání ale stálo za to, návrh energetického zákona přinese skutečně revoluční proměnu české energetiky. Vláda má možnost si na vrub připsat opatření, které skutečně pomůže lidem, obcím i firmám. Zásadních změn v energetice se ale děje řada, je proto potřeba novelu schválit co nejdříve a nezdržovat její přijetí řešením dalších témat. Další novely zákona se i tak chystají,” říká Ondřej Pašek, expert na dotace a energetiku UKEN.

SOUVISEJÍCÍ: Solární energetika se stává významným evropským zaměstnavatelem

„Obce budou mít konečně jistotu v tom, že mohou budovat lokální obnovitelné zdroje elektrické energie a do energetických společenství zapojovat i občany. Klíčové je sdílení elektrické energie a její využití v místě výroby, jenom tak obce a její obyvatelé nejefektivněji využijí lokální zdroje,” komentuje návrh Milan Kazda, starosta obce Kněžice a předseda pracovní skupiny pro životní prostředí a zemědělství SMS ČR.

Tento týden by Sněmovna měla ve druhém čtení projednat takzvaný LEX OZE 1, rovněž novelu Energetického zákona, zaměřenou zejména na podporu malých instalací. Novela zvyšuje hranice pro povinnost být držitelem licence na výrobu elektřiny a rovněž pro povinnost žádat o územní rozhodnutí a stavební povolení pro výrobny z OZE do 50 kW.

To je velikost, která dobře odpovídá spotřebě elektřiny v bytových domech, na veřejných budovách a u malých a středních podnikatelů. Milionům domácností v bytových domech by se tak otevřela cesta k levné, cenově stabilní, domácí a čisté elektřině z fotovoltaik a dalších obnovitelných zdrojů. Pomůže i veřejnému sektoru a malým a středním podnikatelům. Do této novely by měl být také zakomponován veřejný zájem u obnovitelných zdrojů. Předpokládaná účinnost je od ledna 2023.

zdroj: tisková zpráva

The post Ceny elektřiny: přichází systémové řešení drahé energie first appeared on Hybrid.cz.