Červené světlo může zlepšit zrak po čtyřicítce

Dle poslední vědecké studie by malá LED svítilna, která vyzařuje tmavě červené světlo, mohla pomoci zlepšit zhoršující se zrak lidem po 40 letech. Vědci se domnívají, že nový objev by mohl připravit cestu pro nové oční terapie, které jsou cenově dostupné a mohou být lehce provedeny pacientem doma.

Buňky v sítnici oka se začínají zhoršovat ve věku okolo 40 let. Podle výzkumníků je tempo tohoto stárnutí částečně způsobeno poklesem buněčných mitochondrií, jejichž úlohou je vyrábět energii a podporovat funkci buněk.

Dle vyjádření autora studie profesora Glena Jefferyho z oftalmologického ústavu UCL se v rámci studie pokusili restartovat stárnoucí buňky sítnice pomocí krátkých záblesků dlouhovlnného světla. Vědci zařadili do studie 24 lidí ve věku od 28 do 72 let, kteří neměli žádné oční onemocnění. Účastníci dostali speciální LED svítilny, které si vzali domů a dva týdny hleděli do tmavě červeného světelného paprsku o vlnové délce 670 nm po dobu tří minut denně.

Poté byli znovu testováni na barevné vidění i na vidění při slabém osvětlení. Schopnost detekovat barvy se u některých lidí ve věku kolem 40 let zlepšila až o 20%. Další zlepšení zaznamenali  vědci v oblasti schopnosti vidět za slabého světla ve stejné věkové skupině. U věkové skupiny pod 40 let nebyl zaznamenán žádný efekt zlepšení.

Zdroj: led-professional.com