České Budějovice investují 300 mil. korun do energetických úspor

Přes 300 milionů korun investuje město České Budějovice do energetických úspor na svých 10 objektech. Objemem jde o dosud největší zakázku tzv. Energy Performance Contracting (EPC) pro samosprávy v České republice. U spotřeby tepla dosáhnou roční úspory spotřeby zhruba 35 %, u vody necelých 20 % a spotřeba elektrické energie klesne o téměř 50 %. Investiční a stavební fázi, jež bude završena na sklonku roku 2023, i následnou garanci dosažených úspor bude realizovat energetická skupina MVV Energie CZ, konkrétně divize energetických služeb.

Kontrakt v Českých Budějovicích je pro divizi energetických služeb MVV, která patří k matadorům tuzemského trhu EPC služeb, rekordní. Aktuálně skupina paralelně realizuje 10 EPC projektů po celé České republice v celkovém objemu převyšujícím 500 milionů korun.

„Zakázka v Českých Budějovicích potvrzuje naši dlouhodobou ambici být spolehlivým partnerem veřejného sektoru. Jde o další skokové navýšení hodnoty EPC projektů v řadě. Jsem rád, že jsme na očekávaný rostoucí počet výběrových řízení včas zareagovali personálním i technologickým posílením našeho týmu. Nyní můžeme tyto naše investice úročit,“ říká Jörg Lüdorf, předseda představenstva MVV Energie CZ a.s.

SOUVISEJÍCÍ: Vídeň bude ještě víc šetřit energiemi

Rozšíření divize energetických služeb umožňuje rozvoj zcela nových aktivit. Patří mezi ně například technické a energetické zhodnocení objektů i na úrovni stavby i technologií, implementace metody Performance Design & Build, ale také strategických investic v rámci skupiny MVV Energie CZ.

Podepsaný kontrakt zároveň dokládá význam, jaký mají pro samosprávu, organizační složky státu, státní správu a samozřejmě i soukromý sektor stavební a technologická opatření snižující energetickou náročnost budov. „Ve všech případech je pro zákazníky i zájemce o EPC projekty klíčovou informací to, že na investici do úspor potřebují minimální finanční prostředky. Přípravnou fázi lze pokrýt hned několika dotačními programy. Realizaci samotnou hradí naše společnost, kdy náklady jsou spláceny z budoucích dosažených úspor,“ vysvětluje Martin Hvozda, manažer divize energetických služeb MVV.

V rámci dosud největšího EPC projektu pro municipalitu dojde během roku 2023 k zateplení 5 škol a školek, instalaci nových vzduchotechnických systémů, řídícího systému, osazení 5,5 tisíce LED svítidel s možností regulace osvětlení nebo montáži fotovoltaických panelů o celkovém výkonu 1,2 MWp na střechách objektů. Úspornějšími zařízeními budou vybaveny i kuchyně. Významných úspor dosáhne Magistrát města České Budějovice i díky evropské dotaci z Operačního programu Životní prostředí.

Pro MVV Energie CZ jde o další významný úspěch v oblasti veřejných zakázek zaměřených na soubory opatření snižujících energetickou náročnost budov. V letošním roce již skupina uspěla například ve dvou výběrových řízeních na projekty EPC Psychiatrické nemocnice Kosmonosy. Projekt v lokalitě Sadská má hodnotu 17,3 mil. Kč. Komplexní EPC projekt v hlavním areálu v Kosmonosech 92,8 mil. Kč. Mezi další získané projekty patří třeba EPC v budově Krajského ředitelství ČSÚ v Brně nebo v areálu Státních léčebných lázní Janské Lázně.

zdroj: tisková zpráva

The post České Budějovice investují 300 mil. korun do energetických úspor first appeared on Hybrid.cz.