Čeští studenti na kempu Toyota představili vodíkové vlaky

Tým českých středoškolských studentů se letos úspěšně zúčastnil soutěže společnosti Toyota Motor Europe na téma udržitelnosti. Bodoval se svým konceptem pro vodíkové vlaky, který by mohl znamenat budoucnost železniční dopravy v oblastech bez elektrické trakce.

Český tým se skládal z šesti studentů pocházejících z různých koutů ČR a navzájem se tedy před účastí v této prestižní akci japonské automobilky neznali. Přesto se probojovali do finále a porotu zaujali svým výkladem vodíkových vlaků.   

Letos se zúčastnilo celkem deset týmů ze sedmi zemí. Absolutním vítězem se nakonec stali Norové. Třídenní akce spojuje mladé talenty s obchodními mentory z řad zaměstnanců Toyoty. Poslední den akce každý tým představí svůj projekt před mentory, porotou a širokou veřejností. 

SOUVISEJÍCÍ: Vodíkové vlaky možná už brzy v Česku, má to ale cenu? Jsou totiž extrémně drahé!

Hlavní výhodou vodíkových vlaků je podle českého studentského týmu vedle zcela ekologického provozu fakt, že vodíkové vlaky nepotřebují trakční vedení. K tomu se přidává levnější údržba i menší riziko zpoždění. Nevýhodou je v současnosti absence infrastruktury pro čerpání zeleného vodíku i vysoké počáteční náklady, popsali čeští studenti.

Toyota právě ve vodíku vidí budoucnost automobilového průmyslu, a proto bylo téma letošního ročníku Toyota Innovation Campu 2022 využití vodíku k urychlení energetického přechodu a transformaci na uhlíkově neutrální společnost. 

Automobilka Toyota nedávno uvedla na trh druhou generaci auta na vodík, Toyota Mirai. V Česku se zatím prodalo 10 kusů. Chystá se zde také výstavba prvních veřejných vodíkových čerpacích stanic.

Toyota je v oblasti využití vodíku v dopravě jednou z nejaktivnějších značek. Vyvíjí také vodíkové lodě nebo vlaky a zabývá se také vývojem technologií pro výrobu a distribuci vodíku. Využití vodíku testuje rovněž v rámci experimentálního města Woven City.

zdroj: tisková zpráva

The post Čeští studenti na kempu Toyota představili vodíkové vlaky first appeared on Hybrid.cz.