ČEZ otevřel v Hradci Králové tucet nových nabíječek

Retail Park Hradec Králové nově nabízí hned 12 dobíjecích stojanů pro elektromobily. Část stanic ČEZ výhledově vymění za ultrarychlé.

Jednoduché a pohodlné dobíjení elektroaut bez čekání a dalších komplikací nabízí 12 nových stojanů v Hradci Králové, jejichž provoz dnes slavnostně odstartovali zástupci společností Retail Park Hradec Králové, McDonald´s ČR a ČEZ. Rychle rostoucí počet míst, která jsou obdobou velkých čerpacích stanic a umožňují najednou dobíjet šest a více elektroaut, je důkazem, že elektromobilita stahuje náskok zavedených paliv ve všech oblastech. Ještě rychlejší čerpání bezemisní energie umožní výměna části stojanů za ultrarychlé stanice, ke které dojde na přelomu roku.

Jednička na východě Čech a jedno z největších dobíjecích míst v České republice. To je vizitka dnes zprovozněné dvanáctky dobíjecích stojanů umístěných v areálu královéhradeckého Retail Parku u restaurace McDonald´s. Řidiči tu doplní většinu kapacity baterií za desítky minut, brzy to však půjde rychleji. V plánu je výměna až čtyř stanic za stojany o výkonech 180 kW a vyšších

SOUVISEJÍCÍ: ČEZ chce být uhlíkově neutrální do roku 2040

„V Consequ chceme udávat trendy a současně jít příkladem v podpoře nových udržitelných technologií, což se odráží i u nemovitostí v majetku fondu Conseq realitní, OPF. Je jasné, že se blíží doba, kdy u nás bude při cestě za nákupy a zábavou parkovat několikanásobně více elektroaut než dnes. Díky těmto stanicím jsme na ně připraveni. Klíčová poloha Retail Parku v blízkosti dálnice D35 a příjezdu od Pardubic nám také umožní přivítat nové zákazníky, kteří spojí dobíjení se zastávkou v našem obchodním centru,“ věří Jaroslav Opat, jednatel Retail Parku Hradec Králové a asset manažer fondu Conseq realitní.

„V McDonald’s víme, že udržitelnost je klíčová pro naši budoucnost, a proto se snažíme podnikat kroky, které vedou k ekologičtějším řešením. Je pro nás důležité, jakou stopu na planetě zanecháváme, a jsme si vědomi toho, že i zdánlivě nepatrná akce může mít díky naší velikosti velký vliv na životní prostředí. V našich restauracích využíváme tepelná čerpadla, nízkoenergetické vybavení v kuchyních, začínáme využívat fotovoltaiku i dešťovou vodu, Už více než 22 let je pro nás samozřejmostí třídění odpadu po našich zákaznících a jeho následné energetické a materiálové využití. Do širokého okruhu našich aktivit směřujících k udržitelnému provozu naší sítě restaurací patří logicky i rozvoj zázemí pro elektromobilitu. Zákazníkům nabídneme rychlé doplnění energie pro ně samotné i pro jejich vozy. V osmi krajích České republiky je nyní řidičům elektromobilů k dispozici celkem 43 stojanů u 17 restaurací. Rádi bychom pokračovali ve spolupráci s ČEZ ve výstavbě i v dalších lokalitách, zejména ve městech a u dálnic,“ říká Ivana Prosecká, ředitelka financí a developmentu McDonald´s ČR.

„V posledních měsících opět výrazně rostou počty elektromobilů v České republice, jen za letošek přibylo přes čtyři tisíce elektroaut a hybridů. Přestože auta většinou dobíjejí doma a ve firmách, tlak na obsazenost veřejných dobíjecích stanic se výrazně zvyšuje. Odpovědí provozovatelů sítí proto musí být dobíjecí huby, které umožní čerpat energii najednou šesti a více e-autům a řidičům dají potřebnou jistotu, že na čerpání energie nebudou muset dlouhé minuty čekat. Jedině tak se elektromobily stanou rovnocennou alternativou i pro cestování na delší vzdálenosti,“ je si vědom Tomáš Dzurilla, ředitel útvaru elektromobilita ČEZ.

Na území Královéhradeckého a Pardubického kraje ČEZ nabízí řidičům elektromobilů služby 67 veřejných dobíjecích stanic (z toho 52 o výkonu 50 kW). Kromě krajských metropolí Hradce Králové a Pardubic je elektromobilisté najdou také v České Třebové, Hlinsku, Chrudimi, Jaroměři, Jičíně, Rychnově nad Kněžnou, Svitavách, Trutnově, Ústí nad Orlicí, u dálnice D11, budoucí D35 a na dalších místech.

Za letošní první pololetí řidiči e-aut na stanicích v obou krajích odebrali celkem asi 280 MWh ekologické energie, což bylo meziročně o 41 % více. Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje RFID kartou nebo pomocí aplikace FUTUR/E/GO. Ta zefektivňuje dobíjení díky spárování mobilního telefonu s dobíjecí stanicí, vyhledá nejbližší dobíjecí místo včetně aktuální doby dojezdu nebo ukáže aktuální obsazenost jednotlivých stojanů. Více než 80% sítě ČEZ tvoří dnes dobíjecí stojany o výkonu 50 kW, které jsou umístěny i u Retail Parku v Hradci Králové. Umožňují nabíjet všechny typy elektromobilů a doplnit většinu kapacity jejich akumulátorů v řádu desítek minut.

zdroj: tisková zpráva

The post ČEZ otevřel v Hradci Králové tucet nových nabíječek first appeared on Hybrid.cz.