ČEZ postaví v Ostravě největší akumulátor v Česku

Výkon bateriového úložiště firmy ČEZ bude 10 MW a překoná současnou největší baterii v Česku o více než 40 %. Kapacita bude 9,45 MWh elektřiny.

Společnost ČEZ postupně naplňuje jeden ze svých cílů oznámených ve strategii Čistá Energie Zítřka: postavit do roku 2030 nová úložiště energie o kapacitě 300 MW. Nejnovějším příspěvkem je největší baterie České republiky o výkonu 10 MW, která pod taktovkou společnosti ČEZ ESCO vzniká v areálu Energocentra Vítkovice a v plném provozu bude v druhé polovině letošního roku. Akumulační systém podpoří transformaci české energetiky a přispěje ke stabilizaci energetické sítě díky poskytování služeb výkonové rovnováhy.

„Evropská energetika se dynamicky mění, ale základem zůstává bezpečná dodávka energií a stabilita sítí. Rostou proto požadavky na kapacity pro spolehlivě uložení nebo naopak rychlé dodání energie a také pro poskytování tzv. podpůrných služeb. Naším cílem je vybudovat 300 MW v akumulaci do roku 2030 a intenzivně pracujeme na prvních velkých projektech. Důkazem je i dosud největší baterie ve Vítkovicích. Podobné systémy připravujeme i v dalších areálech,“ říká předseda představenstva a generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Šestice 2,5 metru vysokých bateriových kontejnerů s celkem 34 bateriovými moduly, tři chladiče a stejný počet transformátorů. To všechno s unikátním řešením baterií KORE Power, které mají oproti dosavadním akumulačním systémům až o 20 % vyšší kapacitu a jsou oproti dosavadní praxi servisovány zvenčí, a díky kompletnímu vyplnění vnitřního prostoru bez vnitřní uličky mají tak vyšší kapacitu než dosavadní typy.

SOUVISEJÍCÍ: ČEZ testuje ve Vestci baterii, která pomůže stabilizovat českou síť

Skládačka, ze které se rodí největší akumulační systém České republiky, symbolicky zapadá do postupné přeměny areálu Energocentra Vítkovice pro fungování v podmínkách moderní energetiky. Významný dodavatel tepla pro průmyslové podniky, veřejnou správu i domácnosti v ostravské aglomeraci má od roku 2018 novou ekologickou kotelnu se třemi kotly a s kogeneračními jednotkami.

„Dekarbonizace české energetiky je šancí pro ekologické zdroje kombinované s chytrými řešeními. A právě takové spojení vidíme ve Vítkovicích, kde jsme už dříve zmodernizovali provoz energetického zdroje a letos přidáme největší českou baterii. Bateriový systém tu dokáže kromě poskytování podpůrných služeb například pokrýt denní spotřebu 1300 domácností. Pro firmy, které chtějí mít podobnou pojistku v záloze, nabízí ČEZ ESCO taková řešení na klíč,“ říká Kamil Čermák, generální ředitel ČEZ ESCO.

Velkokapacitní baterie ve Vítkovicích bude fungovat ve vazbě s konvenčním blokem, který je významným regionální dodavatelem energií. Mezi jeho zákazníky patří např. Třinecké železárny, Vítkovice Holding, Vítkovická Nemocnice Ostrava i domácnosti z okolí. Baterie umožní kromě klasického ukládání energie především poskytování různých typů podpůrných služeb v čele s primární regulací frekvence.

V praxi tak při poklesu frekvence v síti pod 50 Hz začne bateriový systém v řádu milisekund dodávat regulační energii, a naopak při frekvenci nad 50 Hz ji ze soustavy odebírat. Zhotoviteli jsou společnosti ČEZ Energetické služby ze skupiny ČEZ ESCO a firma IBG Česko, která už má za sebou instalaci několika úspěšně fungujících bateriových systémů v ČR.  Provozovatelem bude ČEZ ENERGO – také ze skupiny ČEZ ESCO.

Skupina ČEZ se akumulaci energie věnuje komplexně, mj. aktivitami v segmentu veřejných rychlodobíjecích stanic pro elektromobily, v průmyslových podnicích, pro malé i střední firmy i v domácnostech. Od roku 2019 provozuje 2,8MWh akumulační systém v areálu elektrárny Tušimice. Umístění dalších bateriových systémů se předpokládá a připravuje i v areálech dalších klasických elektráren. Využity by byly opět hlavně pro poskytování podpůrných služeb. Vedle nových baterií půjde i o sestavy z už dříve používaných akumulátorů, tzv. second-life. Evropský rozměr získávají tyto aktivity díky členství České republiky v evropských platformách pro přeshraniční výměnu regulační energie MARI a PICASSO.

Top 5 největších akumulačních kapacit ČEZ v České republice

LokalitaZahájení provozu akumulačního systémuÚložná kapacita
PVE Dlouhé stráně19963700 MWh
PVE Dalešice19782300 MWh
PVE Štěchovice II1947, modernizace 1996200 MWh
Baterie – Energetika Vítkovice20239,45 MWh
BAART – Tušimice20192,8 MWh

zdroj: tisková zpráva

The post ČEZ postaví v Ostravě největší akumulátor v Česku first appeared on Hybrid.cz.