ČEZ prodal podíl v izraelském start-upu Driivz, pořádně vydělal

Investiční fond Skupiny ČEZ Inven Capital zrealizoval svou první investici do globální společnosti Driivz, zabývající se vývojem softwaru pro elektromobilní dobíjecí infrastrukturu, v roce 2018.

V následujících třech letech přitáhl izraelský start-up pozornost globálních investičních hráčů, jako jsou Volvo Group Venture Capital a Gilbarco Veeder-Root (GVR). Platformu e-mobility Driivz v současnosti využívá více než 800 000 řidičů ve 24 zemích. Kromě několikanásobné návratnosti počáteční investice bylo řešení Driivz zavedeno do Skupiny ČEZ, která jej využívá pro správu své sítě dobíjecích stanic v České republice

INVEN CAPITAL vstoupil do telavivské společnosti Driivz v prosinci 2018, kdy získal menšinový podíl. Od té doby tvůrce chytré cloudové platformy, která poskytuje širokou škálu služeb jak pro provozovatele dobíjecí infrastruktury, tak pro uživatele elektrických vozidel, přilákal dalších 15 milionů USD v investicích od jiných investorů. Za poslední tři roky se počet uživatelů služeb Driivz téměř ztrojnásobil na více než 800 000 a jejich řešení pro e-mobilitu si vybrali renomovaní hráči jako Mer (evropské severské země, Německo a Velká Británie), Skupina MOL (země střední a východní Evropy), nebo EVgo (USA). Celou společnost nyní získal Vontier, globální průmyslová technologická společnost zaměřená na řešení dopravy a mobility. 

„Klíčovou strategií INVEN CAPITAL je identifikovat nadějné start-upy s inovativními technologickými řešeními, pomáhat jim růst, a tím zhodnocovat počáteční investici, a tam, kde je to možné, usnadňovat přenos jejich unikátního know-how do zemí, kde ČEZ působí. U Driivz náš fond všechny tyto podmínky překonal na nejlepší možné úrovni,“ uvedl Tomáš Pleskač, člen představenstva a ředitel divize Nová energetika a distribuce. Nejen, že INVEN CAPITAL uspěl ve zhodnocení počáteční investice do Driivz, ale Skupina ČEZ si jej vybrala i pro dodávku systému řízení dobíjení elektromobilů pro celou síť e-mobility ČEZ, která je největší v České republice.

„Pomohli jsme vybudovat úspěšnou společnost, která přispívá ke globálním cílům udržitelnosti tím, že umožňuje revoluci elektrických vozidel. Tímto prodejem renomovanému strategickému investorovi se sen zakladatele a generálního ředitele společnosti Dorona Frenkela nadále rozrůstá,“ uvedl generální ředitel INVEN CAPITAL Petr Mikovec. 

Driivz byl první investicí INVEN CAPITAL v Izraeli, těsně následovanou investicí do kybernetické bezpečnostní platformy Cyber-X v březnu 2019. Fond ČEZ již obě společnosti úspěšně opustil (Cyber-X koupil Microsoft v roce 2020), ale zájem INVEN o region zůstává vysoký, protože je považován za inspirativní líheň mnoha zajímavých hi-tech společností nabízejících světová řešení uplatnitelná na vysoce konkurenčních trzích.  

zdroj: tisková zpráva

The post ČEZ prodal podíl v izraelském start-upu Driivz, pořádně vydělal first appeared on Hybrid.cz.