Chystá se druhý ročník Knižního festivalu Ostrava

Druhý ročník Knižního festivalu Ostrava se uskuteční 28. až 29. února na Černé louce (pavilon A). Kromě nabídky knižních nakladatelé z různých koutů republiky proběhnou autogramiády, besedy, debaty a přednášky. Tváří letošního ročníku je oblíbená herečka Iva Janžurová, která také na festival přijede a zahájí ho.

Z hostů a autorů určitě přijede Jaroslav Kmenta, autor knih Boss Babiš či novinky roku 2019 Rudý Zeman, dále pak rodák z Ostravy, novinář a zahraniční zpravodaj ČT Tomáš Etzler či novinář a politický komentátor Jindřich Šídlo. Účast přislíbila Alena Mornštajnová, v současnosti nejoblíbenější česká spisovatelka, která zároveň pokřtí debut ostravské spisovatelky Karin Lednické. Albert Čuba pokřtí svou prvotinu, jejímž kmotrem bude Igor Orozovič, a „Tři tygři“ Štěpán Kozub, Robin Ferro a Vladimír Polák knihu přiblíží návštěvníkům. Z dalších lze uvést autory fantasy a sci-fi knih Jiřího Walkera Procházku s manželkou Klárou Smolíkovou, Arnošta Vašíčka...

Se svými novinkami a aktualitami přijedou nakladatelství z celé České republiky; například Albatros Media, Knihcentrum s Pemicem a Bookmedii, dále nakladatelstvích JOTA, Hejkal, Mladá fronta, MOBA, HOST, Epocha, Kazda, Paseka, Slovart, Šulc-Švarc, Seqoy, edice České televize aj. V zóně malých nakladatelů se představí knihy nakladatelství Meander, Protimluv, Akropolis, Knihy Radosti, Golden Dog, Carcosa, Cesty domů a mnoho dalších. Svou vlastní zónu vytvoří Knihovna města Ostrava, Moravskoslezská vědecká knihovna, univerzitní knihovny a knihovna Václava Havla.

Hlavní program bude probíhat na pěti scénách. Aktuální témata se budou probírat na Scéně Voices of Freedom – Respekt, kterou nově připravuje Centrum PANT ve spolupráci s týdeníkem RESPEKT. Na příznivce světa fantazie čeká zóna Sci-Fi – Fantasy – Komiks. Scéna Nakladatelská bude věnována besedám a tématům samotných nakladatelství, jako je představení autorů a jejich novinek. Zcela nová je zóna Českého rozhlasu Dvojka a Českého rozhlasu Ostrava, která nabídne dvoudenní program plný rozhovorů se zajímavými a známými osobnostmi českého show businessu spojený se živým vysíláním do obourádií. V Komorním sále budou probíhat dílny tvůrčího psaní, přednášky, besedy a další aktivity komornějšího rázu, například přednáška „Pure devadesátky“.

Pro základní a střední školy proběhne v pátek dopoledne edukačně-zábavný program, během něhož budou vyhlášení výherci soutěže „Napiš si svou povídku“. Každý návštěvník se pak může vyřádit v herní zóně, kde budou připraveny deskovky firmy MINDOK a aktivity organizace Celé Česko čte dětem. Workshopová zóna nabídne například workshopy Japonské knižní vazby, Krasopis či Kendama workshop. Spousta aktivit bude probíhat také přímo ve stáncích vystavujících a prodejců.

Více informací na www.kniznifestival.cz, na facebooku @cerna.louka.ostrava nebo instagramu @kniznifestival.