Chytrá LED žárovka bude monitorovat staré lidi

Japonská společnost Union Tool plánuje realizovat zajímavý systém osvětlení, který pomocí LED svítidel vybavených radarem bude monitorovat starší lidi.

Tento systém stropního osvětlení bude moci ihned detekovat náhle změny u osob v místnosti, jako například pád, stav dýchání nebo spánku. Na rozdíl od současně používaných sledovacích kamer, nové zařízení bude odbourávat u sledovaných lidí stres a pocit nepohodlí z nápadného monitorovacího zařízení.

Společnost CQ-S NET ve spolupráci se společností Panasonic vyvinula a zároveň si nechala patentovat nejdůležitější části monitorovacího systému. To se skládá z radarového zařízení o frekvenci 24 GHz a bezdrátového LAN čipu uloženého uvnitř LED lampy.

Systém je založen na měření vzdálenosti mezi lampou a hlavou starších osob na ploše o rozloze zhruba 13 m2(při výšce stropů 3 m). Odrážené světlo radarového zařízení předává výsledky prostřednictvím bezdrátové sítě na centrální server, který je neustále vyhodnocuje. Když sledovaná osoba náhle změní svoji polohu, například pádem, systém zaznamená náhlou změnu vzdálenosti a předá tuto informaci zodpovědné osobě. Zařízení dokáže sledovat také stav dýchání u monitorované osoby, vzhledem k tomu, že při dýchání se mění poloha hrudníku zhruba o cca 3mm, které toto zařízení může rovněž zaregistrovat.

Přenosové a přijímací zařízení bylo integrováno pomocí CMOS technologie, která umožnila maximální zmenšení čipu na velikost použitelnou do LED osvětlení.

Společnost Union Tool očekává, že o nové zařízení, které bude k dostání od září roku 2015, budou mít zájem hlavně domy s pečovatelskou službou.

Zdroj: ledinside.com