Chytrá žárovka – co to je a co nabízí?

Chytrých žárovek najdete na pultech obchodů nepočítaně. V čem ale jejich „chytrost“ spočívá? Obvykle můžete měnit barvu světla nebo je na dálku rozsvítit a zhasnout. Chytré žárovky však toho umí více.  

Chytré žárovky jsou poměrně rychle rostoucím segmentem spotřební elektroniky a v obchodech jich najdete stále více. Jde vlastně o běžnou LED žárovku, která je ale doplněna elektronikou, jež se stará o různé další funkce, jako je bezdrátová komunikace, časování spínání nebo změna barvy a intenzity světla. Chytrá žárovka většinou komunikuje s různými dalšími zařízeními v domácnosti pomocí bezdrátových sítí Wi-Fi nebo rozhraní Bluetooth. Nejčastěji je to ovládací centrum nebo aplikace v mobilním telefonu či tabletu.

Změna barvy a intenzity světla

Jednou ze základních vlastností chytrých žárovek je změna barvy světla. A nejde přitom jen o výběr z pár přednastavených možností, většinou si můžete nastavit téměř kterýkoli myslitelný odstín. Změna barvy světla se může hodit třeba tam, kde potřebuje přes den či odpoledne bílou barvu pro osvětlení pracovního stolu, ale večer už spíš teple oranžovou pro klidné čtení před spaním.

Různé barvy světla ocení také vaše děti. V dětském pokoji jim můžete večer při usínání nechat svítit příjemné červené světlo. Totéž platí i o intenzitě světla. V této souvislosti je nutné zmínit, že chytré žárovky nepotřebují stmívač. Pokud jej už máte, musí být vždy nastaven na maximum. O stmívání se totiž stará samotná žárovka.

Dálkové a časované vypínání či zapínání

Aplikace v mobilu či tabletu zpravidla umožňuje také dálkové rozsvícení nebo zhasnutí světel. A máte-li víc žárovek stejného výrobce, tak i najednou nebo v definovaných skupinách. Večer před spaním tak můžete pomocí telefonu zhasnout lampu v obýváku i „usínací“ světlo v dětském pokoji.

Ovládání hlasem, hudba a další funkce

Některé chytré žárovky (třeba ty, které koupíte v obchodním řetězci IKEA) umožňují připojení k systémům chytrých zařízení Google Home, Apple Homekit nebo Amazon Echo. V takovém případě budete moci ovládat osvětlení i hlasem. Má to jen jediný háček, mluvit budete muset anglicky a musíte použít přesnou úvodní frázi. Třeba u systému Google Home je to známé „OK Google…“.

Ovšem u ovládání hlasem to nekončí. Mnozí výrobci uvádějí na trh i žárovky s dalšími funkcemi. Běžné je například přehrávání hudby přes rozhraní Bluetooth. Žárovka vám může též třeba rozprašovat bytový parfém. Takové žárovky jsou však dražší jejich cena se pohybuje okolo 2500 Kč. Otázkou také je, zda vůbec chtít po žárovce, aby vám nahradila kvalitní reproduktory nebo lahvičku s bytovým parfémem (pokud jej tedy potřebujete).

Propojení pomocí IFTTT služeb

Pokud patříte k technicky zdatnějším osobám, můžete zkusit chytrou žárovku propojit s dalšími prvky chytré domácnosti pomocí různých webových služeb souhrnně označovaných jako IFTTT (anglická zkratka „If This Then That“). Ty umožňují jednoduchou automatizaci různých webových služeb a s nimi i některých prvků chytré domácnosti ve stylu „když se něco stane, udělej něco dalšího“. Chytrá žárovka může třeba varovně zablikat, pokud chytrá meteostanice zaznamená vyšší úroveň koncentrace CO2 v místnosti. Nastavení IFTTT služeb bývá zpravidla jednoduché, ale vyžaduje určité znalosti, logické myšlení a technické schopnosti. Vyzkoušet si můžete třeba právě IFTTT.com, nebo zajímavější a původem český Integromat. Pokud máte rádi stavebnice a logiku, zjistíte, že „hraní“ s Integromatem je poměrně návykové.

The post Chytrá žárovka – co to je a co nabízí? appeared first on Nazeleno.cz.