Chytré oblečení s OLED na dosah

Nositelná zařízení se stávají běžnou elektronikou, která je nedílnou součástí našeho života. Používáme chytré hodinky, brýle a telefony, které umožňují nepřebernou škálu aplikací. Vědci z korejského Institutu vědy a technologie (KAIST) jdou ještě dál a otevírají cestu pro inteligentní oblečení.

Dalším významným krokem ve vývoji textilního zobrazovacího zařízení je omyvatelný a samostatně elektricky poháněný modul s OLED.

Profesor Kyung Cheol Choi vědecký pracovník na KAIST a jeho tým vymysleli zobrazovací moduly na reálném textilu, který integroval polymerní solární články (PSC) s OLED. PSC poskytují stabilní výkon bez externího zdroje napájení a jsou jedním z nejslibnějších kandidátů na zdroj příští generace, zejména pro nositelné a optoelektronické aplikace.

Pro zajištění vodotěsnosti tým použil zapouzdření, které modul plně chrání před poškození při praní. Vědecký tým potvrdil, že textilní zobrazovací moduly obsahující PSC a OLED vykazovaly jen malou změnu vlastností i po 20 mycích cyklech o délce 10 minut.

Zdroj: ledinside.com