Čína nezapomněla na pomoc Itálie a nyní jí to oplácí

V polovině března roku se na Weibo, jedné z největších platforem čínských sociálních sítí, začal rychle šířit obrázek, který malovala neapolská dívka Aurora Cantone. Obrázek o boji proti epidemii nového koronaviru se hned stal jedním z nejsledovanějších témat na Weibo. Ukazuje mapu Itálie, kterou drží dva zdravotníci v čínských a italských barvách.

Epidemie nového koronaviru se šíří v Itálii rychlostí blesku. Stala se se druhou v pořadí států s největším počtem potvrzených případů nákazy nového koronaviru.

Dne 10. března vedl čínský ministr zahraničí Wang Yi telefonický rozhovor se svým italským protějškem Di Mayem. „Ačkoliv Číně stále existuje velká poptávka po zdravotnickém materiálu, poskytneme Itálii roušky a zintenzívníme úsilí vyvážet další potřebné materiály a zařízení do Itálie. Pokud to italská strana potřebuje, je Čína také ochotna vyslat do Itálie lékařský tým, aby pomohl v boji proti epidemii,” uvedl po rozhovoru Wang Yi.

Devět členů týmu dorazilo do Říma ze Šanghaje po téměř dvanácti hodinách letu 12. března a přivezlo s sebou vybavení pro intenzivní péči a zdravotnické ochranné prostředky. Šlo o třetí tým odborníků vyslaný Čínou, předtím už byly odeslány do Íránu a Iráku. Charterovým letadlem bylo do Říma přepraveno dalších 31 tun zdravotnického materiálu, včetně vybavení pro jednotky intenzivní péče, ochranného vybavení pro zdravotníky, antivirotik, krevní plazmy zdravých lidí i zotavených pacientů.

Pět členů z tohoto lékařského týmu pochází z čínské provincie Sichuan. Chtěli tak splatit pomoc, kterou Itálie poskytla Číně před 12 lety. Tehdy zasáhlo okres Wenchuan, který se nachází v provincii Sichuan, strašlivé zemětřesení. Itálie byla jednou z prvních zemí, které Číně poskytly pomoc, včetně milionu EUR v hotovosti, 1,5 milionu eur v zásobách a další lékařské pomoci. Italský červený kříž a lékařská asociace poslali do města Mianyangu 14 odborníků, čímž zachránili více než 900 životů.

Dne 18. března přiletěla do italského Milána druhá skupina odborníků z Čínské národní zdravotnické komise a lékařského týmu z čínské provincie Zhejiang se 17,3 tunami léčebných a ochranných pomůcek.