Co jsme viděli na Stavebním veletrhu Brno?

Po návštěvě letošního Stavebního veletrhu se nemůžu ubránit názoru, že podobné akce už mají svůj zenit za sebou. Vzhledem k malému počtu vystavovatelů zde návštěvník nějaký větší přehled o stavebních technologiích nezíská. Návštěvníci jej mohou využít hlavně ke konzultaci s experty z odborných asociací.

V rámci malého myšlenkového experimentu se zkusme zamyslet, co si takový návštěvník, který chce třeba stavět nebo rekonstruovat rodinný dům, může z letošního stavebního veletrhu odnést. Že existuje značka Ytong a výrobce Wienerberger, že je zde E.ON a ČEZ a že si může koupit časopis Stavebnictví 3000 nebo nějaké ruční nářadí. K tomu se může podívat na stánky několika výrobců oken, tepelných čerpadel a krbů. A to je všechno. Zato je zde spousta prostoru pro prezentaci středních škol.

OK, také se mi líbilo sledovat žáky, jak precizně vytváří rybinové spoje a propojují měděné trubky. Je to ale to, co bychom od stavebního veletrhu čekali? Kde je Heluz, Rigips, KM Beta? Kde je Slavona, Vekra a další výrobci oken? Co dodavatelé podlah, omítek, hliněných omítek, nadkrokevních zateplení, bojlerů, krbů, systémů pro chytré domácnosti, solárních systémů?

Možná je to tím, že v období konjuktury firmy nemají potřebu drahých prezentací na veletrhu, když mají i tak zákazníků dost. Ale troufám si říci, že díky malému počtu vystavovatelů si zájemce nějaký lepší přehled o stavebních technologiích, produktech a možnostech rozhodně udělat nemůže.

Jedinou přidanou hodnotou veletrhu tak zůstává doprovodný přednáškových program a možnost konzultace s odborníky z různých oborových asociací, jako je třeba Cech kamnářů nebo Centrum pasivního domu.

  • Cihly s integrovanou tepelnou izolací od slovenského výrobce.
  • 4kWh baterie se střidačem firmy ČEZ.
  • Baterie se střidačem od ČEZu vás přijde zhruba na 200 000 Kč.
  • Jablotron v malém stánku ukázal rekuperační jednotku. Za dalšími produkty Jablotronu asi budeme muset na Amper.
  • Jediný stánek pro zájemce o ekologické stavby.
  • Starý eternit může dobře nahradit plechová střešní krytina.
  • Ytong vás mohl naučit zdění tvárnic na tenkovrstvou maltu.
  • Novinka – velkoformátová tvárnice Ytong Yumbo.

The post Co jsme viděli na Stavebním veletrhu Brno? appeared first on Nazeleno.cz.